lördag 18 maj 2019

Död mans fåfänga av Agatha Christie

Deckarförfattarinnan Ariadne Oliver har skrivit en mordjakt som ska gå av stapeln under sommarfesten Nasse House i Devon. Den är en aktivitet/tävling och alla som betalar kan vara med. Den som löser mysteriet kommer att vinna ett pris. Men så har hon fått en konstig känsla. Hon har blivit påverkad att ändra små saker i sitt scenario och nu befarar hon att något, kanske ett riktigt mord kommer att äga rum. Hon ringer alltså Poirot och ber honom komma och hjälpa henne. Han har först lite svårt att förstå vad hon egentligen vill att han ska göra men han kommer dit under förevändningen att han ska dela ut priset i mördarjakten.

Poirot kommer alltså till Nasse House och träffar ägaren sir George Stubbs och hans betydligt yngre fru, den vackra men inte särskilt intelligenta Hattie. De flesta beskriver henne som nästan utvecklingsstörd, men Georges sekreterare miss Brewis säger att hon är intelligentare än hon vill ge sken av. I grindstugan bor den tidigare ägaren till egendomen, Amy Folliat. Hon är änka och förlorade sina båda söner i kriget. På egendomen finns även arkitekten Michael Weyman som ska designa en tennisbana. 

Samma dag som festen och mordjakten ska gå av stapeln kommer en kusin till Hattie dit. Hattie är underligt rädd för honom, men kan inte förklara varför. Så sätter festen och mördarjakten igång, men precis som Ariadne Oliver fruktat blir det en riktig mördarjakt i stället när den unga flickan från trakten, Marlene Tucker, blir mördad. Men vem skulle vilja mörda Marlene och varför? Samma dag försvinner även Hattie. Det blir en svår nöt för Poirot att knäcka. 
Agatha Christie lyckas nästan alltid med att få sina böcker att kännas mysiga på något sätt trots att de handlar om mord, men den här boken tyckte jag faktiskt var ganska otäck.Titeln tyckte jag först var konstig, men när man väl vet hur allt hänger ihop så förstår man den precis. Jag kunde absolut inte gissa vem mördaren var. 


Jag lånade den här boken som ljudbok från mitt bibliotek. Man kan köpa den från adlibris eller bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar