fredag 1 mars 2019

4.50 från Paddington av Agatha Christie

Mrs Elspeth McGillicuddy är på väg till sin goda vän Jane Marple när hennes tåg långsamt passerar ett annat tåg på väg åt samma håll. Rullgardinen i en av kupéerna går upp och hon får se hur en man stryper en kvinna till döds. Hon rapporterar vad hon har sett till konduktören, som inte tror på henne, och senare med hjälp av sin vän miss Marple till polisen. Jane Marple tror absolut på Mrs McGillicuddy och att hon såg det hon såg, men dagarna går och ingen kropp dyker upp. Polisen har ingenting att utreda och lägger därför ner undersökningen, men miss Marple bestämmer sig för att ta reda på var kroppen kan vara. Beväpnad med en bra karta åker hon med tåget exakt samma tid och samma sträcka. Hon drar slutsatsen att det enda ställe som kroppen kan vara på är på markerna till Rutherford Hall. Eftersom hon inte kan börja snoka runt där själv ber hon Lucy Eyelesbarrow, en ung kvinna som arbetar som hushållerska i olika hushåll, att ta jobb på Rutherford Hall och hitta kroppen.
På Rutherford Hall bor Luther Crackenthorpe, som är en äldre änkling med många krämpor, tillsammans med sin dotter Emma. Enligt sin pappas testamente får Luther bo på Rutherford Hall hela sitt liv och han får ett årligt underhåll men kapitalet är inte hans. När han dör kommer Rutherford Hall gå till Luthers äldsta barn och kapitalet kommer att delas mellan de av hans barn som fortfarande är i livet. 

Den äldsta sonen, Edmund, dog under kriget och yngsta dottern Edith dog för fyra år sedan och lämnade sin son, Alexander, och sin man Bryan Eastey. De barn som fortfarande är i livet är Cedric, en bohemisk konstnär som bor på Ibiza, Harold, som är en gift bankman, Alfred, som ägnar sig åt tvivelaktiga affärer samt Emma som bor hemma och tar hand om sin far. Hon uppvaktas dock av doktor Quimper. 

Lucy installerar sig på Rutherford Hall och blir snabbt oumbärlig. För att få en chans att snoka runt börjar hon att öva golf på sin fritid. Hon hittar spår efter en kvinna vid banvallen och senare hittar hon ett kvinnolik i en gammal sarkofag i ett av de gamla stallen. Nu gäller det bara att ta reda på vem kvinnan är och vem som har mördat henne. 

Jag tyckte om den här boken. Den var spännande och jag kunde verkligen inte gissa vem mördaren var. 
Andra böcker av Agatha Christie:
4:50 från Paddington

Jag lånade den här boken som ljudbok från mitt bibliotek. Man kan köpa den som ljudbok (bokus, adlibris, cdon) eller inbunden (adlibris, bokus eller cdon).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar