måndag 6 maj 2019

Högt vatten av Agatha Christie

På vården 1944 gifter Gordon Cloade sig med en ung änka, Rosaleen Underhay, som han mött på ett fartyg på väg till New York. Bara några dagar efter att de anlänt till London bombas deras hus och endast två personer överlever Rosaleen Cloade och hennes bror David Hunter. Eftersom Gordon inte hunnit skriva något nytt testamente efter sitt giftermål ärver Rosaleen allt. Detta innebär att Gordons familj som lärt sig lita på Gordons generositet plötsligt står utan sin pålitliga och trygga inkomst. Gordon har tagit hand om dem alla och lovat att fortsätta att göra det. Han har uppmanat dem alla att inte spara eller oroa sig och nu vet de inte hur de ska hantera denna plötsliga vändning.

På våren 1946 återvänder Lynn Marchmont, efter att ha tjänstgjort som Lotta under kriget, till byn Warmsley och det hem hon delar med sin mamma. Hon är förlovad med Rowley Cloade som hon förlovade sig med innan kriget. Rowley är en bonde och har varit hemma på sin gård under hela kriget. Hennes mamma är förtvivlad eftersom hon ser räkningarna hopa sig. Räkningar som hon inte vet hur hon ska kunna betala nu när Gordon är död. Även de andra släktingarna som varit beroende av Gordon är oroliga nu och de börjar söka upp Rosaleen för att tigga pengar av henne.

Men så kommer det en man till byn som utger sig för att veta något om Rosaleens förste make. Han antyder att han fortfarande lever. Om det skulle stämma är Rosaleens giftermål med Gordon ogiltigt och arvet efter Gordon fördelas till släktingarna enligt det testamente han satte upp innan han gifte sig. Men så blir mannen mördad. Nu är frågan bara vem som har gjort det och varför. Poirot får använda alla sina grå celler när han ska lösa det här brottet.

Halva boken har gått innan första mordet begås. Jag tyckte att den här boken var lite seg, men jag drogs in i handlingen och blev nyfiken på hur det låg till med allting. Jag anade några av de saker som kom fram men jag kunde inte gissa vem mördaren var.


Jag lånade den här boken som ljudbok från mitt bibliotek. Man kan köpa den från adlibris eller bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar