söndag 31 mars 2019

En ficka full med råg av Agatha Christie


När Rex Fortescue plötsligt död efter att han druckit sitt morgonte på kontoret kallas polisen in för att undersöka fallet. Det visare sig att han har dött av taxinförgiftning. Taxin är ett gift som man Rex Fortescue fått i sig det till frukosten hemma innan han åkte till kontoret. Av någon anledning finner polisen även att hans ficka är full med råg. Hans fru Adele blir genast polisens huvudmisstänta eftersom hon är den som ärver honom och hon dessutom ser ut att ha haft en älskare. Hans som Lanceot och dennes fru Pat reser från Kenya till London eftersom Rex har bett Lance komma hem. Samma dag som Lance kommer hem till Yewtree Lodge dör Adele av att någon lagt cyanid i hennes te och ett par timmar senare hittas hembiträdet Gladys Martin strypt i trädgården med en klädnypa på näsan. 

Inspektör Neele och Sergeant Hay jobbar tillsammans för att lösa dessa mord. De intervjuar alla på kontoret och hemma. Percival, den äldre sonen, berättar att hans far betett sig underligt de senast året och grovt misskött affärerna.Miss Marple dyker upp på scenen efter att hon läst om mordet i tidningen. Hon kände nämligen hembiträdet Gladys Martin och tål inte hur mördaren har behandlat henne när han satte klädnypan på hennes näsa. Den gamla Miss Ramsbottom, syster till Rex Fortescues första fru, ber henne stanna på Yewtree Lodge och inspektör Neele vill gärna ha hennes hjälp för att lösa fallet. Miss Marple ser genast kopplingen till ett gammalt barnkammar rim och ber inspektör Neele att fråga om koltrastar. Snart får de fram fler detaljer i en riktigt komplicerad affär. 

Det här var en spännande historia. Jag kunde absolut inte gissa vem mördaren var. Det är dock lite konstigt att polisen kan ta hjälp av miss Marple och ge henne så många detaljer i fallet. Hon är ju trots allt bara en gammal dam som kommer och lägger sig i. 
Andra böcker av Agatha Christie:

Jag lånade den här boken som ljudbok från mitt bibliotek. Man kan köpa den från adlibris eller bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar