torsdag 25 november 2021

Den andra dödssynden av Jan Guillou

Vi har nu kommit fram till 1980-talet i Jan Guillous serie det stora århundradet. Precis som i de tre senaste böckerna är det Eric som är huvudperson i den här boken. Eric bor tillsammans med sonen Erkki och arbetar fortfarande som advokat. På sistone har många pedofilmål kommit upp där ungdomar i tonåren fått tidigare förträngda minnen att komma fram i terapi. Nu har ett sånt fall landat på Eric skrivbord. Han tycker inte alls om det eftersom att det brukar sluta med att hans klienter blir dömda för något han inte tror att de har gjort. Han sätter ändå ett av sina biträden, sin kusin Adrienne, på att göra efterforskningar och se hur de kan lägga upp försvaret. Till han stora förvåning visar det sig att Adrienne upptäcker saker som gör att de har en chans att vinna målet.

Hans andra kusin Solveig har tagit sig an familjens fastighetsbestånd och bildar ett fastighetsbolag där alla familjemedlemmar får en andel. Eric är mycket obekväm med att tjäna pengar på något han inte förstår särskilt som han tvingas satsa mer och mer av sina egna pengar i företaget allt eftersom tiden går, men det verkar gå bra och han tjänar mycket pengar.

Erkki tycker att Eric borde hitta någon kvinna med ett par färdiga barn som han kan slås sig ihop med så att de blir en riktig familj. Eric som inte alls tänkt i de banorna blir lite tagen på sägen men efter ett tag blir han ihop med och sedan sambo med en socialdemokratisk politiker, Katarina, med två barn i Erkkis ålder vilket Erkki inte blir så förtjust i som han trodde. Det skaver en hel del när de försöker hitta ett bra sätt att leva tillsammans alla fem på, men när Erkki och hans nya styvbror båda börjar spela ishockey blir det bättre. 

Det här var en okej bok det  är intressant att läsa om händelser där jag börjar känna igen en del men annat är helt nytt. Jag var inte så stor under 80-talet att jag kommer ihåg allt. Det är inget jag tror att jag kommer läsa om, men det var okej för en för en genomläsning.

Böckerna i den här
serien, "Det stora århundradet":
Brobyggarna
Dandy
Mellan rött och svart
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Äkta amerikanska jeans
1968
De som dödar drömmar sover aldrig

Böckerna i serien om Arn:
Vägen till Jerusalem
Tempelriddaren
Riket vid vägens slut
Arvet efter Arn

Man kan köpa den här boken från bokus och cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar