tisdag 30 oktober 2018

Den magiska kulan av Mats Wänblad

Det här är en del av ABC-klubben, en läslära för år F - 3, den här boken är avsedd för elever i år 1. Boken handlar om de tre vännerna Asta, Bea och Cesar som går i samma klass och har gått i samma klass sedan de gick i förskoleklass. Det här är del två i serien som börjar med Önskestjärnan som handlar om Asta, Bea och Cesar när de gick i förskoleklass. Sedan växer Asta, Bea och Cesar ett skolår för varje bok. Nästa bok, för år två, heter Diamatjakten och boken för år tre heter "Nyckeln till skatten".

Asta, Bea och Cesar ska börja i första klass och få en ny lärare som de aldrig har träffat tidigare. Astas storebror, Teddy, berättar massor om den nya läraren och hur hemsk han är. Asta vet att hon inte ska tro på alla han säger, men blir ändå riktigt orolig. Tänk om det Teddy säger faktiskt är sant. När hon är som oroligast träffar hon en gammal dam i ett ödehus som ligger nära där hon bor. Damen ger henne en magisk kula som hon säger kan uppfylla önskningar. Asta önskar allt vad hon kan att hennes nya lärare ska vara snäll och det visar sig att han verkligen är det. Tänk om kula faktiskt är magisk.

Tillsammans med sina vänner Bea och Cesar bildar hon ABC-klubben och de ska ha kulan tillsammans. De genomför några prov för att se om den fungerar och det verkar den faktiskt göra. De är överlyckliga men snart blir det problem. Vem ska få använda kula och till vad? Den gamla damen som gav Asta kulan sa att hon bara skulle använda den när det var absolut nödvändigt. Men vem bestämmer vad som är nödvändigt.

Asta, Bea och Cesar blir osams och när de äntligen lyckas bli sams igen vet de inte riktigt hur de ska lösa det.

Den här boken finns i tre versioner den blå boken heter 1a och är den som innehåller minst text. Den röda 1b har näst minst text och 1c har väldigt mycket text. I min etta använde vi den som läsläxa och i skolan. I början av veckan förutspådde vi vad vi trodde att det nya kapitlet skulle handla om genom att titta på bilderna och rubriken till nästa veckas kapitel. Sedan läste jag det nya kapitlet från den gröna boken. Alla hade sedan läxa i den bok som var på deras nivå. De som ännu inte läste fick en läxa på sin nivå och föräldrarna fick läsa läseboken för dem. I slutet av veckan läste jag kapitlet för dem igen och de fick sammanfatta.

Mina elever tyckte om den här boken och såg fram emot att få höra vad som skulle hända i nästa veckas kapitel. Jag tyckte också att den var bra. Det här är min favorit bland de läseböcker jag jobbat med.

Andra böcker i den här serien:
Diamantjakten

Andra böcker av Mats Wänblad:
Min vän Boris


Man kan köpa den här boken i blå versionen (adlibris, bokus, cdon) röd version (bokus, cdon, adlibris) eller grön version (cdon, adlibris, bokus).Inga kommentarer:

Skicka en kommentar