tisdag 21 augusti 2018

Arvet efter Arn av Jan Guillou

Det här är den fjärde och sista delen i serien om Arn Magnusson och den utspelar sig som titeln säger efter hans död. I den här boken får vi följa Arns sonson Birger. Birger har gått igenom krigarskolan på Forsvik och efter att sorgeåret är över återvänder han dit för att undervisa de yngsta och själv fortsätta att lära från de äldre. Hans mamma Ingrid Ylva är emot att han återvänder eftersom hon har större planer för sin son än att han ska bli krigare, men Birger är stor nog att bestämma själv. På grund av sin höga ättetillhörighet och sina personliga egenskaper kommer dock Birger aldrig att bli någon simpel krigare. Snart befinner han sig bland de män som står nära kungen och av honom får han ett ovälkommet uppdrag. Att bli vän med och lära Knut av Eriksätten till en bättre krigare.

Mot alla odds, men som kungen planerade, blir dessa två vänner och under ett par års tid lever de ett ansvarslöst liv där de drar runt från gård till gård och deltar i gillen och ynglingalekar. Denna tid kommer Birger senare att se tillbaka på med en viss känsla av skam.

Men vuxenlivet hinner ikapp dem båda. Knuts far tvingar honom att gifta sig med den av hans frillor som fött honom en son och Birger återvänder till till sin ätt och till ansvar. Redan som ung man får han ta över som ättejarl för Folkkungarna efter att han visat att han förstår sig på både den världsliga- och den kyrkligamakten och kan ge goda råd.

Jag tyckte om den här boken den är spännande och Birger är en mer nyanserad man än hans farfar Arn Magnusson var. Arn hade inga fel, Birger kallar honom för helgon, men Birger är en man med fel och brister. Språket är lite högtravande bitvis och man känner igen hur författaren formulerar sig, men jag tyckte om den här boken. Trevlig läsning!

Böckerna i den här serien:
Vägen till Jerusalem
Tempelriddaren
Riket vid vägens slut
Arvet efter Arn

Böckerna i serien, "Det stora århundradet":
Brobyggarna
Dandy
Mellan rött och svart
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Äkta amerikanska jeans
1968
De som dödar drömmar sover aldrig

Man kan köpa den här boken som pocket (adlibris, bokus eller cdon) ebok (bokus, cdon adlibris) eller ljudbok (cdon, adlibris, bokus).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar