måndag 27 augusti 2018

Muminpappans memoarer av Tove Jansson


Efter att Muminpappan blivit förkyld och i och med detta fått en nära döden upplevelse bestämmer han sig för att skriva sina memoarer. När han inser att hans familj inte vet så mycket om honom och hans uppväxt och ungdom som de borde. Han skriver alltså sina memoarer och läser sedan upp dem allt eftersom för sin familj.

Han börjar med att han upphittas i en korg utan för ett barnhem. Föreståndaren på barnhemmet är en hemul och hon och mumintrollets pappa förstår sig aldrig på varandra. Muminpappan är ett frågvist barn och hemulen tycker att man helt enkelt ska följa reglerna och inte fråga så mycket. En dag bestämmer muminpappan sig helt enkelt för att ge sig av. Han skriver ett avskedsbrev och ger sig ut i världen.

Efter ett tag träffar han Fredrikson och hans två vänner Rådd-djuret och Joxaren. De blir vänner alla tre och bygger tillsammans klart skeppet, som Fredrikson redan börjat bygga, och ger det namnet Haffsårkestern. De har lite problem med att sjösätta skeppet men det gigantiska havsdjuret Edward blir lurad att hjälpa dem med detta. Detta leder dock till att de får en fiende i Edward och de hoppas alla på att slippa möta honom igen.

Nu har de i alla fall kommit i väg på sitt äventyr och allt känns jättespännande. En dag hör de en kvinna ropa på hjälp och Muminpappan bestämmer sig för att rädda hennes liv. Detta lyckas han med men han får en otrevlig överraskning när han får se vems liv det är han har räddat. Hon ser det dessutom som sin plikt att ta hand om och få ordning på besättning och båt. På grund av olika omständigheter blir hon dock, till allas lättnad, inte kvar på båten så länge.

Efter ett tag går de i land och får träffa Mymlans familj och fira kungens 100 års dag. Många äventyr följer innan Muminpappan avslutar boken där han träffar Muminmamman.

Jag är inte superförtjust i böckerna om Mumintrollet, men den här är okey. Underhållande. Jag lyssnade på den som ljudbok, vilket tillför en del eftersom man får höra finlandssvenskan. Tyvärr innebär det också att man missar bilderna.

Andra böcker av Tove Jansson:
Farlig midsommar

Man kan köpa den här boken som kartonnage (adlibris, bokus, cdon) eller ljudbok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar