torsdag 1 augusti 2013

Farlig midsommar av Tove Jansson


En dag börjar vattnet stiga i Mumindalen. Det är lite konstigt men familjen är inte särskilt oroad. Det slutar dock inte att stiga. Muminfamiljen tar sin tillflykt till huset och när undervåningen översvämmas flyr de upp till övervåningen. Det är lite spännande när Muminpappan sågar hål i golvet och Mumintrollet dyker efter frukostmaten. De lyckas till och med rädda salongsmöblerna.

Vattnet fortsätter dock att stiga och snart sitter de på taket och väntar på att något ska flyta förbi som är tillräckligt stort för att rymma hela familjen och salongsmöblemanget. Mumminmamman är dock helt lugn. Det är bara skurkar som det går illa för de är inga skurkar alltså kommer de att bli räddade. Så kommer något som är stort nog att rymma dem alla verkligen flytande. Det är en konstig byggnad, men de har inte så mycket att välja på så de lämnar med visst vemod sitt hem för att flytta in i detta nya konstiga hem.

Det är verkligen ett konstig hem med dörrar som inte leder någonstans. Saker som ser ut som mat men inte går att äta eftersom de inte är riktiga och massor av kläder och till och med hår. Tillslut blir familjen även vänner med teaterråttan Emma som talar om vad en teater är. Muminpappan skriver en teaterpjäs som de ska sätta upp. Lilla My ramlar över bord och Mumintrollet och Snorkfröken råkar flyta iväg och bli arresterade. Allt slutar dock väl. Familjen återförenas och vattnet sjunker undan så de kan återvända hem

Jag tror att jag har läst den här boken för länge sedan, men jag kom inte ihåg den. Det är inte en av de bästa muminböcker jag läst, men den är helt okey.Jag lyssnade på den inläst av Mark Levengood själv, vilket var trevligt.

Adlibris och Bokus säljer den både som bok och nedladningsbar mp3.

Andra böcker av Tove Jansson:
Muminpappans memoarer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar