måndag 12 augusti 2013

Gwen's Story Story (Beyond the Orchid House) av Ruth Elwin Harris


Det här är den fjärde och sista boken i en serie om fyra systrar, Frances, Julia, Gwen och Sarah. Alla böckerna börjar samma år, år 1910, när deras mamma dör. De är då 17, 15, 13 och 10 år gamla. Alla böckerna handlar dellvis om samma tidsperiod, men den här boken har sitt fokus på tiden strax innan andra världskriget.

Gwen har alltid varit trädgårdsintresserad och redan som 13-åring tog hon på sig ansvaret för Hillcrests stora trädgård. När de andra systrarna gifte sig och flyttade i väg stannade Gwen kvar på Hillcrest. Hon är nöjd med tillvaron och tycker om sina syskonbarn som hälsar på på Hillcrest regelbundet. Särskilt förtjust är hon i Frances vildbasare till son, 13-årige Tony. Så ställs hennes liv på ända när hon ärver en hel samling med Orkidéer. Gwen vill inte ha orkidéer. Det innebär alldeles för mycket jobb och vad ska hon ha dem till men hon kan inte säga nej till Mr Withlaw som har hjälpt henne så mycket så snart har hon flera växthus fyllda med orkidéer. Att sköta om så många orkideer kostar pengar så för att få råd börjar hon sälja orkidéer och andra blommor till olika blomsterhandlare. Dessutom betalar hon Tony för att han hjälper henne i trädgården på sina lov.

Gwen tycker verkligen om Tony. Han påminner henne om sin farbror Anthony som dog i första världskriget. Precis som Anthony lockar han henne att ibland lämna Hillcrest. Med blomsterförsäljningen växer Gwen i takt med att hennes värld blir större. Hon upptäcker att hon kan mer än hon trott och att det inte är så farligt att lämna Hillcrest lite då och då. Så får hon en inbjudan från en tysk professor som precis som hon är intresserad av orkidéer. Han vill att hon ska komma till Tyskland och måla hans blommor, men inte kan väl Gwen resa ända till Tyskland.

Jag tyckte om den här boken. Gwen är den av systrarna som vi lärt känna minst i de andra böckerna och det var roligt att få lära känna henne bättre. Jag tycker synd om dem som tillhörde Gwens generation som först fick se sina barndomsvänner och män dö eller skadas i första världskriget och sedan drabbas av andra världskriget när deras söner är gamla nog att slåss.

Böckerna i serien om systrarna från Quantock Hills:
Sarah (The Silent Shore)
France's Story (The Beckoning Hills)
Julia's Story  (The Dividing Sea)
Gwen's Story (Beyond the Orchid House)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar