torsdag 8 augusti 2013

Främlingens grav av Martin Widmark

Det här är den andra boken som Martin Widmark skrivit om Halvdan Viking. Den är illustrerad av Mats Vänhem. Jag tycker om hans illustrationer.

Halvdan var på vikingaresa tillsammans med sin pappa när han bröt foten och de tvingades lämna kvar honom hos Björn Smed i Östbyn. Halvdans fot är har läkt ihop men den är inte som den var innan Halvdan bröt den. Detta kompenserar han dock genom sin skaldekonst som är mycket träffande. Ibland lite väl mycket så för Halvdans eget bästa.

För länge sedan kom det en mystisk främling till Östbyn. Han hade med sig ett skrin som ingen fick komma i närheten av men på natten blev han halshuggen och skrinet begravdes med honom. Halvdan fascineras av den otäcka berättelsen. En kväll när han är ute och går ser han någon ute på gravfältet som gör det otänkbara gräver upp gravarna. Han blir kidnappad av Asta som är ättling till främlingen och nu har kommit tillbaka för att hämta hans skrin.

Genom att ta Halvdans hund som gisslan tvingar hon honom att ta sig an uppdraget att hitta och ta med sig skrinet och dessutom främlingens huvud, så att hon kan se att hon fått rätt skrin.

Nu gäller det för Halvdan att använda all sin uppfinningsrikedom. Hur ska han lyckas hitta skrinet och ta det till Asta när han bara har ett dygn på sig. Dessutom inser han att den enda anledningen till att Asta inte har låtit sina arméer anfalla är att hon tror att Östbyn och Västbyn är en by, men nu har Ragnar bjudit över Alarik med följe från Västbyn för att avtäcka en runsten och då kommer det bli uppenbart att Östbyn och Västbyn är två byar om inte Halvdan kan förhindra det på något sätt.

Den här boken är Mycket snabbläsning för en vuxen, men jag tycker om den. Halvdan är en trevlig bekantskap och det blir så där lite lagom spännande. Jag tycker mer om de här böckerna än de om Lasse och Maja.

Man kan av någon anledning inte köpa den som ebok, men adlibris och bokus har den som inbunden bok.

Böckerna om Halvdan Viking:
Hövdingens bägare
Främlingens grav
Vargens hjärta
Forsens drottning
Miklagårds lås
Isens gud
De sju brödernas skatt
Munkens löfte
Ulfberths svärd

Andra böcker av Martin Widmark:
Biblioteksmysteriet
Brandkårsmysteriet
Cafémysteriet
Campingmysteriet
Diamantmysteriet
Fotbollsmysteriet
Fängelsemysteriet
Födelsedagsmysteriet
Galoppmysteriet
Modemysteriet
Mumiemysteriet
Simborgarmysteriet
Skolmysteriet
Tidningsmysteriet
Tågmysteriet

David och Larissa:
Antikvariat Blå Spegeln

Den trettonde gästen
Dårarnas ö
Nåjdens sång
Under en himmel av glas
Kleopatras trädgård

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar