måndag 30 juli 2018

Fem på fotvandring av Enid Blyton

Det här är en av många böcker om syskonen Julian, Dick och Ann, deras kusin Georgina (kallad George) och hennes hund Tim. Tillsammans är de Fem. De går alla fyra på internatskola. George och Ann på en för flickor och Julian och Dick på en för pojkar. När de får ett oväntat lov tillsammans bestämmer de sig för att ge sig av på en fotvandring.

De är supertaggade på att få fotvandra tillsammans alla fem och lite hoppas de på att de återigen ska hamna mitt i ett av de äventyr som de har en tendens att hamna i när de är tillsammans. Så kommer då lovet och de är glada att få vara tillsammans igen alla fem. Tyvärr så kan Tim inte hålla sig borta från kaninerna och efter att de räddat honom ur ett kaninhål så märker de att han har skadat sig. George och Julian ger sig av till en närliggande by där det ska finnas en veterinär och Ann och Dick fortsätter till bondgården där de hoppas på att få sova över den natten. Tyvärr går de vilse och hamnar på en helt annan gård. Där är det absolut inte trevligt, med de får stanna bara de gömmer sig för mannen på gården. Mitt i natten får Dick ett underligt meddelande och dagen där på ger de sig av med andan i halsen.

När de träffas igen alla fem dagen så listar de ut att meddelandet som Dick fick under natten måste komma från en fånge som rymt från det närliggande fängelset, men nu fångats in igen, de antar att det är en beskrivning av var han gömt sitt tjuvgods. De bestämmer sig genast för att ge sig av och försöka hitta det. Tyvärr är det en till person som fått meddelandet så de får sällskap av två personer som är villiga att göra nästan vad som helst för att bli av med dem så att de kan hitta bytet.

Jag hade den här boken i två olika upplagor och förunderligt nog är båda framsidorna riktigt fula. Jag kan faktiskt inte bestämma mig för vilket som är fulast... Barnen i de här böckerna bor på internatskolor under terminerna och ändå tycks deras föräldrar inte vara särskilt intresserade av att träffa dem när de är lediga. Istället får de vandra runt på landsbygden helt ensamma med en diffus plan om att sova på olika bondgårdar. Föräldrarna har inte ens någon möjlighet att kontakta dem och de verkar inte höra av sig till sina föräldrar. Vad detta okej när böckerna skrevs? Nu verkar det i alla fall konstigt.

Annars är det här en helt okej bok. Ganska spännande även om upplösningen kommer väldigt snabbt.

Andra böcker om Fem:
Fem följer ett spår
Fem på mystiska heden

Andra böcker som jag har läst av Enid Blyton:
Tvillingarna kommer till St Clare's
Tvillingarna O'Sullivan
Flickorna i femte klass


2 kommentarer:

  1. tycker om de gamla omslagen ❤️ inte de med foton, det är ju natt:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2014/04/spanning.html

    SvaraRadera
  2. en kan titta på de gamla filmerna - ifall det skulle bli en regnig dag:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/02/min-favoritfilm-la-enid-blyton-1957.html

    SvaraRadera