måndag 28 december 2015

Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl

Den här boken handlar om Kalle som bor i en familj bestående av han själv, mamma, pappa, farfar Johan, farmor Johanna, morfar George och mormor Georgina. Mamma är hemma på dagarna för att ta hand om de gamla som alla delar på en stor säng och pappa jobbar på tandkrämsfabriken. Det är svårt för dem alla att klara sig på pappans lilla lön och de lever mest på kålsoppa. I staden där de bor finns världens mest legendariska chokladfabrik, herr Wonkas. Där produceras det godaste godiset, men ingen vet hur det ser ut där inne för på de senaste tio åren har ingen kommit ut från fabriken eller gått in i den. Så kommer det fantastiska beskedet att herr Wonka kommer att öppna sin fabrik för fem barn med föräldrar som hittar de gyllene biljetter som kommer att finnas under pappret på fem chokladkakor någonstans i världen. Kalle som bara får en chokladkaka om året vet att chansen att han ska bli ett av de lyckligt lottade barnen är obefintlig, men han kan ändå inte låta bli att hoppas. Då blir Kalles pappa av med jobbet och familjen går från att vara undernärda till svältande. Det enda Kalle tänker på är mat. Då händer det otänkbara och Kalle blir den lyckliga ägaren av den sista gyllene biljetten. 

Det här är en av mina favoritböcker och jag brukar läsa den högt för min klass någon gång under deras tid hos mig. Här nedan ser ni lite av vad mina elever tyckte om boken. 
Vi tyckte bäst om: När Kalle fick chokladfabriken. När Kalle hittade den gyllene biljetten.
Vi tyckte minst om: När de gamla skrek för att de inte ville följa med till chokladfabriken. Att de var så fattiga. När August Glupsk tog handen i chokladen och smutsade ner den. Att de inte berättade vad som hände med Kalles gamla hus när familjen flyttade till chokladfabriken.
Skillnad mellan filmen och boken: I filmen så kommer hela Kalles hus in i chokladfabriken. Det händer inte i boken. I filmen fick Kalle inte ta hand om chokladfabriken. I slutet åkte de till Willy Wonkas pappa för att ge dem en chans att bli sams. Willy Wonka tyckte inte om familjer eftersom han var osams med sin pappa. När de rett ut det så får Kalle chokladfabriken och de flyttar hela Kalles hus till chokladfabriken. I filmen fick barnen bara ta med sig en person. I boken får man ta med sig två. I filmen ser alla Ompa-Lompier likadana ut och har inga barn. Så är det inte i boken.

Den här boken kan man köpa som kartonnage (adlibris, bokus, cdon). På engelska heter den Charlie and the Chocolate Factory och finns att köpa som pocket (bokus, cdon, adlibris).

Andra böcker av Roald Dahl: 
James och jättepersikan
SVJ

1 kommentar: