lördag 20 augusti 2016

Epidemin av Åsa Ericsdotter

Den här boken har gått som följetong i Svenska Dagbladet i sommar och jag sögs in i den redan från början och har inte missat en enda del. Den handlar om ett Sverige där man har röstat fram en ny regering med hälsopartiet, och deras partiledare Johan Svärd, i spetsen. Deras enda egentliga fråga under hela valrörelsen har varit att få Sverige smalt och hälsosamt igen.

Landon Thomson-Jaeger är inte med på tåget. Han mår illa av att se vad partiet gör med landet och med folk i hans omgivning. Det börjar med extra skatter på ohälsosamma livsmedel som socker. Sedan får de som har hög fettmassakvot sparken från den offentliga sektorn. Landon ser sin före detta flickvän Rita tyna bort och sedan dö i anorexi som samhället hjälper henne att utveckla och underhålla. Kyrkorna görs om till träningscenter och man opereras magsäcken på bebisar i förebyggande syfte.

För att komma undan allt detta flyr han ut till sin sommarstuga och där träffar han Helena som blivit av med jobbet som sjuksköterska eftersom hon är för tjock. När hennes åtta-åriga dotter på grund av sin övervikt hamnar i en specialklass där all tid läggs på att få barnen att minska i vikt och ingen tid läggs på undervisning blir hon orolig. När en av Mollys klasskamrater dör efter en operation av magsäcken tar hon Molly ur skolan och flyr ut till sommarstuga där hon träffar Landon. Deras relation fördjupas samtidigt som det kommer fler och fler regler för att komma åt de som fortfarande är feta och överviktiga.

Landon har bara en tanke i hjärnan, han ska fly landet. Han orkar inte stanna kvar och se galenskapen fortsätta utan att någon protesterar och den fortsätter. Man inför fettfria hyresgäst föreningar och snart börjar man samla ihop alla feta för att sätta dem i obiligatoriska frivilliga fatcamps som man säger. När Helena blir hämtad plötsligt mitt i natten så flyr hennes dotter Molly till Landon som är fast besluten att hitta och föra tillbaka Helena, men allt är så mycket värre än han någonsin hade kunnat tänka sig.

Jag tyckte att den här boken var tankeväckande och spännande. Den gjorde sig mycket bra som följetång.

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibiris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, adlibris).

3 kommentarer:

  1. Det känns lite som att vi är på väg mot det här hållet, mer eller mindre. Otäckt.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är det som gör den både så tankeväckande och så otäck.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera