lördag 27 augusti 2016

I vår Herres hage av James Herriot

Det här är den fjärde boken om James Herriots liv som veterinär i Yorkshire. James och Helen är nygifta och bor högst upp i huset där veterinärkliniker, där James numera är delägare, finns. Andra världskriget har precis brutit ut och James väntar sig att bli inkallad när som helst, men under tiden fortsätter arbetet som vanligt ute på gårdarna.

James liv som veterinär är varierande han behandlar alla djur från hästar till smådjur och ställs ofta inför svårlösliga fall. Mr Partridge är en lite udda fågel i Darrowby och han har ett stort hjärta för sin hund Percy. När Percy får en tumör i ena testikeln vägrar han först låta operera bort den eftersom han inte vill ta några onödiga risker med Percys liv. När det till slut bli uppenbart att en operation är nödvändig så har det gått så långt att det är svårt att få bort allt. Den kommer tillbaka och den här gången går den inte att operera. Det ser hopplöst ut, men James bestämmer sig för att försöka med medicin. Den har en mycket oväntad bieffekt som gör Mr Partridges liv mycket svårt ett tag, men den räddar Percys liv.

Efter att hennes man dött kämpar mrs Dalby vidare med sin gård för de tre sönernas skull, William, Dennis och Michael är dock bara barn och det är många år kvar innan de kan ta över gården. Så ett tag efter att hennes man dött drabbas deras kalvar av maskhosta och hon förlorar en stor del av dem. När hon återigen kallar på James året efter för att det här årets kalvar är sjuka så åker han dit med tungt hjärta. Ett lika svårt slag till som förra året kommer gården inte att överleva. När han kommer fram besannas hans värsta farhågor, han möts av djur som ser döende ut allihop lika dåliga och han har till en början ingen aning om vad det är för fel. När han till sin stora lättnad kan ställa diagnosen kopparbrist och kalvarna svarar på behandlingen så vet han mrs Dalby kommer klara gården ytterligare ett år.

Eftersom James behandlar så många olika sorters djur så är han inte expert på smådjur och svårare fall som behöver opereras tar han med sig till sin kollega Granville som är otroligt skicklig och räddar livet även på mycket svårt sjuka djur. Han är också fantastiskt generös vilket ställer till med problem för James. Granville tycks kunna äta och dricka hur mycket som helst utan att det påverkar honom nämnvärt och han bjuder James på samma kvantiteter som han själv konsumerar och ser sårad ut om James tackar nej. Efteråt tar han med James hem till sin attraktiva hustru som James gärna vill göra ett i alla fall okey intryck på, men trots att han försöker gång på gång verkar det dömt att misslyckas.

Jag tycker om den här boken som innehåller många berättelser om James liv som veterinär, både roliga och sorgliga. Absolut läsvärt.

Man kan inte köpa den här boken ny på svenska, men på engelska heter den "Vet in Harness" och finns som pocket (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Böckerna om James Herriots tid som veterinär heter:
Om de bara kunde tala
Alla mina fyrfota vänner
Nästan bara rara djur
I vår Herres hage
Den flygande veterinären
Yorkshire i mina drömmar
Vår Herres folk och fä
Mellan himmel och jord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar