torsdag 4 augusti 2016

Usla utsikter av Jeff Kinney

Det här är den fjärde boken om Greg och det är dags för sommalov. Greg har väl inga höga förväntningar på lovet och det är tur för det är dåliga förutsättningar för att det ska bli något fantastiskt lov. Familjen är ovanligt pank vilket innebär att de inte ens har råd att göra sin vanliga semesterresa till havet. Greg skulle helst sova till kl fyra på eftermiddagen varje dag och spendera resterande tid i ett mörkt rum med sina Tv-spel, tyvärr är det inte så hans mamma vill att han ska tillbringa lovet.

Till en början följer Greg med sin kompis Rowley till Countryklubben som de är med i, men det tar slut och Greg får veta att han inte längre är välkommen att följa med som gäst. Dessutom måste han och Rowley tjäna pengar för att själva kunna betala de glassar och annat de beställt på klubben. Det är inte helt lätt för dem att tjäna egna pengar men de startar i alla fall en gräsklippningsfirma som de gör reklam för och sedan väntar de bara på att jobben ska strömma in, men när deras första jobb faktiskt kommer går det inte riktigt som de tänkt.

Rowley sover över hos Greg och de ser på en skräckfilm som verkligen skrämmer dem. Detta leder till att Gregs mamma startar en läsecirkel som heter "Kul att läsa" för att lära honom att uppskatta riktig underhållning. Dit kommer flera av Gregs jämnåriga vars mammor tvingat dit dem. Tyvärr stämmer inte Gregs mammas uppfattning om god litteratur överens med pojkarnas och när hon väljer ut några klassiker som de ska läsa så hoppar alla utom Rowley av läsecirkeln och sedan hoppar även han av och Greg är den enda medlemmen. Hans mamma har valt ut "Min vän Charlotte" som han ska läsa.

Greg har länge önskat sig en hund, men när hans pappa impulsivt går och köper en hund, Kelis. Så blir det inte alls som han har tänkt sig.

När sommaren är över så gör Gregs mamma en sammanfattning av den i deras fotobok och man kan väl säga att hennes beskrivning av sommaren inte stämmer helt överens med Gregs.

Jag tyckte att den här boken var ganska rolig och för barn i 9-12 års åldern tror jag att den passar mycket bra.

Man kan köpa den här boken som häftad (adlibris, bokus, cdon) eller kartonnage (bokus, cdon, adlibris).

Böckerna om Greg:
Gregs bravader
Rodrick regerar
Ett hopplöst fall
Usla utsikter
Den bistra sanningen
Mannys manöver
Femte hjulet
Värre än vanligt
Det långa loppet
Helt ute
Fly fältet
På hal is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar