söndag 7 augusti 2016

Flickorna i femte klass av Enid Blyton

Det här är den sista av Enid Blytons böcker om internatskolan St Clare's. En ny termin har börjat och femteklassarna är nu stora nog att få sina egna studiekammare, de delar två och två. Dessa får de inreda själva på det sätt som de tycker är bäst. Dessutom kan de nu be flickorna i de första klasserna utföra ärenden åt dem. Detta är ett system som de flesta av flickorna sköter bra och då ger det de äldre eleverna en chans att lära känna de yngre, men några av dem missbrukar systemet och utnyttjar småflickorna. Här är Angela den värsta av dem. Hon får småflickorna att göra allt för henne men hon kan inte ens behandla dem väl.

Mirabel är den nya sportkaptenen och hon är mycket ambitiös. Till en början går det bra och hon lyckas inspirera och uppmuntra de yngre eleverna, men efter ett tag börjar hennes inställning "sport är det enda som är viktigt i världen" ställa till det och hennes omgivning börjar tröttna. När hon ändå inte lugnar ner sig lite hotar uppror att bryta ut bland de andra eleverna på skolan.

I femte klass går bland annat även Felicity som av sin egen ambition och sina föräldrar pressas till att ständigt öva på sin musik för att kunna söka in till musikhögskolan redan nästa år och pressen gör att hon bland annat går i sömnen på nätterna. Alma som inte kan tänka på något annat än mat och Anne-Marie som skriver dikter och själv tycker att hon är ett riktigt geni och skald, men irriteras över att de andra bara skrattar åt hennes dikter.

Femte klassen är nu stadgad och följer reglerna men de yngre klasserna har ännu inte stadgat sig så mycket. En natt när tvåorna ska ha midnattsfest vaknar även Mam'selle och till hennes stora förvåning vimlar huset av liv. Hon lyckas stänga in flera inbrottstjuvar.

Den här boken tyckte jag inte så mycket om utom den biten med Mam'selle och inbrottstjuvarna som var riktigt kul.

Man kan inte köpa den här boken ny på svenska, men på engelska heter den Fifth Formers of St. Clare's och finns som häftad (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Böckerna om Tvillingarna O'Sullivan och St. Clare's:
Tvillingarna kommer till St Clare's
Tvillingarna O'Sullivan

Andra böcker av Enid Blyton:
Fem följer ett spår
Fem på fotvandring
Fem på mystiska heden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar