måndag 27 februari 2017

Än lever Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren

Det här är den tredje boken om Emil i Lönneberga. Här får vi läsa om:
Lördagen den 12 juni.
När Emil gjorde en del lyckade vanvettsaffärer på auktionen i Backhovra. Emil kommer på att han kan stå och öppna Katthults grind för alla de hästskjutsar som ska på auktionen och tjänar så en bra slant som han har med sig när han kommer ridande till Backhovra på sin häst Lukas. Han ropar snabbt in en brödspade, en gammal brandspruta, en fin sammetsask med snäckor på till lilla Ida och hönan Halta-Lotta på auktionen. Men när hans pappa får veta det då är det Emil som får skäll för sina vanvettesaffärer som hans pappa säger. Han inpräntar noga i Emil att han inte ska köpa något om det inte är absolut nödvändigt och talar om att han kommer att få sitta i Sickarboa i morgon innan han försvinner i väg igen. Men det ska snart visa sig att Emils inköp är riktigt kloka.

Söndagen den 13 juni.
När Emil gjorde tre tappra försök att få ut Linas oxeltand och sedan målade lilla Ida illande blå.
När Lina vaknar på morgonen med världens tandvärk så bestämmer sig Emil, omtänksam som han är, för att hjälpa henne att bli av med den onda tanden. Tyvärr vill inte Lina och tanden samarbeta och ingen av Emils väl uttänkta planer lyckas. Det enda positiva är att Lina blir så arg att det inte alls blir svårt för henne att gå och få tanden utdragen.

Tisdagen den 10 augusti.
När Emil släppte grodan i kaffekorgen och sedan ställde till så hemskt att man knappt kan tala om det.
Dagen börjar med att Emil och Ida ska gå med kaffe till pappa och Alfred som arbetar ute på åkrarna. På vägen dit hittar Emil en fin groda. Men när de kommer hem så vill Emils mamma att han ska slänga de jästa körsbär som blivit över när hon bryggt körsbärsvin. Emil förstår inte alls varför bären ska slängas utan ger dem i stället till griseknoen och tuppen och sedan äter han en hel del av dem själv.

Söndagen den 14 november.
När det var husförhör i Katthult och Emil spärrade in sin fader i Trisseboda.
Det är dags för husförhör och alla samlas i Katthult. Till en början går allt bra men så råkar Emil när han övernitiskt haspar alla dörrar han kan hitta låsa in sin pappa på dass och hans pappa bestämmer sig för att försöka ta sig ut därifrån genom ett alldeles för litet fönster i regnet.

Lördagen den 18 december.
När Emil gjorde en bravad så att hela Lönneberga jublade och alla hans hyss blev förlåtna.
Det är strax innan jul och Alfred skär sig i tummen när han sitter och jobbar i köket. Dagen därpå börjar det snöa något alldeles förfärligt och det snöar och snöar och snöar samtidigt som Alfred blir sjukare och sjukare och sjukare för det har blivit blodförgiftning i såret. Det står snart klart att om Alfred ska överleva måste han komma till doktorn i Mariannelund, men det är helt omöjligt på grund av all snön. Men när Emil sitter bredvid Alfred och ser hur han blir sämre och sämre bestämmer han sig. Alfred ska till Mariannelund och han så ska dö på kuppen.

Det här är min favorit bland böckerna om Emil och jag tycker om dem allihop.

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon) eller ebok (bokus, adlibris, cdon).

Andra böcker som jag har recenserat av Astrid Lindgren:
Emil i Lönneberga
Nya hyss av Emil i Lönneberga
Alla vi barn i Bullerbyn
Mio min Mio
Mästerdetektiven Blomkvist
Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt
Kalle Blomkvist och Rasmus
Vi på Saltkråkan
Krigsdagböcker 1939 - 1945

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar