fredag 24 februari 2017

Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson


Jag har tidigare läst Hundraåringen som klev ut igenom fönstret och försvann av den här författaren och den boken blev jag inte särskilt förtjust i men jag bestämde mig ändå för att ge författaren en chans till.

Nombeko Mayeki föds i en kåkstad i Sydafrika. Hon får aldrig chansen att gå i skolan utan börjar istället att jobba med latrintömning rean som barn. Hon visar dock tidigt prov på en häpnadsväckande god förmåga att räkna. Dessutom har hon en god förmåga att läsa människor och ta sig fram i livet. Detta ledar till att hon vid tolv års ålder blir chef för sin avdelning på latrintömningen. Vid det laget har hon även hunnit bli föräldralös. Några år senare kommer hon till Johannesburg där hon har oturen att bli påkörd av en full vit man när hon går på trottoaren. Han stämmer henne för att hon skadat hans bil och hon blir dömd till att arbeta för honom i sju år. Det visar sig snart att ingenjören hon hamnat hos är en inkompetent och lat man men med ett stort bibliotek. Nombeko läser igenom biblioteket och blir snart helt oumbärlig för ingenjören.

Samtidigt i Sverige går en man från att vara kungahusets största beundrare till att bli dess störste hatare. Han är fast besluten att bekämpa det med alla sina krafter, men om han skulle dö innan han hunnit krossa kungahuset så måste han han någon som kan ta över. Han bestämmer sig för att skaffa barn med sin fru. Det ska bli en Holger har han bestämt. Det blir inte en Holger utan två, helt identiska. Eftersom deras pappa är som han är blir det bara en av pojkarna som existerar officiellt. En av dem går också i sin fars fotspår men inte den andre.

Nombekos och Holgers vägar korsas senare i livet då livet har tagit många oväntade vändningar för dem båda. De bestämmer sig för att slå sina påsar ihop, men de oväntade vändningarna fortsätter.

Jag tyckte betydligt bättre om den här boken än om Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, även om de på många sätt är mycket lika.

Man kan köpa den här boken som inbunden (adlibris, bokus, cdon), pocket (cdon, adlibris, bokus) eller ebok (bokus, cdon, adlibris).

Andra böcker av Jonas Jonasson:
Hundraåringen som klev ut igenom fönstret och försvann

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar