måndag 13 augusti 2018

Kalle Blomkvist och Rasmus av Astrid Lindgren


Mästerdetektiven Blomkvist är ganska nöjd med att lägga detektivarbetet lite åt sidan och istället koncentrera sig på rosornas krig. Nu gäller det att sno åt sig Stormumriken från rödingarna. När de är på väg hem igen efter en underbar nattlig strid mot de röda rosorna så får de till sin stora förvåning se hur professorn och 5-åriga Rasmus som de blivit bekanta med tidigare under dagen får påhälsning mitt i natten. När de ser att männen klättrar in genom ett öppet fönster förstår de att något skumt på gång och när männen sedan kommer ut bärandes på Rasmus förstår de att de bevittnar en kidnappning.

När de förstår att de inte har tid att hämta hjälp hoppar Eva-Lotta impulsivt in i bilen med Rasmus. Hon ska ta hand om honom och göra sitt bästa för att lämna ett spår som Kalle och Anders kan följa. Även professorn blir bortrövad. Kalle och Anders står handfallna en stund och bara tittar innan de "lånar" en motorcykel och följer spåret som Eva-Lotta har lämnat.

Eva-Lotta, Rasmus och professorn förs till en ö där de hålls fångna. I brist på en båt tvingas Kalle och Anders simma över till ön och i ärlighetens namn vet de inte riktigt vad de ska göra när de väl är där. Eva-Lotta och Rasmus hålls fångna i ett rum, men de får mat och blir förhållandevis väl behandlade. Professorn hålls fången på ett annat ställe och ingenjör Peters gör allt han kan för att få honom att avslöja var han har gömt ritningarna till den nya uppfinning han har kommit på. 

Eva-Lotta, Anders och Kalle har hamnat mitt i ett kidnappningsdrama med höga insatser. Ingenjör Peters har inget att förlora på att göra sig av med dem om han får tag i dem och de är bara barn. Hur ska de kunna hindra kidnapparna från att göra Rasmus illa eller från att lägga beslag på de dyrbara ritningarna.

Astrid Lindgrens böcker om Kalle Blomkvist är läskiga på riktigt. Det är inga skurkar av det slag som man stöter på i LasseMaja-böckerna utan riktiga farliga skurkar som inte skulle dra sig för att skada dem. De klarar sig inte heller utan polisen utan är istället beroende av trygga vuxna som kommer och ordnar upp allt när de har gjort det de kan. Jag tycker om den här boken.

Andra böcker som jag har recenserat av Astrid Lindgren:
Emil i Lönneberga
Nya hyss av Emil i Lönneberga
Än lever Emil i Lönneberga
Alla vi barn i Bullerbyn
Mio min Mio
Mästerdetektiven Blomkvist
Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt
Vi på Saltkråkan
Krigsdagböcker 1939 - 1945

Man kan köpa den här boken från adlibris, bokus eller cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar