lördag 17 november 2018

SVJ av Roald Dahl

Sophie bor på ett barnhem. En natt vaknar hon mitt i natten när allt är underligt stilla och alla sover alla utom hon. Plötsligt ser hon något stort som går mellan husen. Innan hon vet ordet av så har denna någon grabbat tag i henne och ryckt henne med sig ut ur huset samtidigt som han springer i en väldig fart.

Sophie har blivit kidnappad av en jätte. Han tar henne med sig till sitt hem och Sophie är livrädd att han ska äta upp henne. Det visar sig dock snabbt att just den här jätten är en snäll jätte. SVJ står för stora vänliga jätten. Han har dock kidnappat Sophie vilket hon inte tycker är helt snällt även om hon inte precis längtar tillbaka till barnhemmet. Men SVJ förklarar att det måste vara så om andra människor fick tag på honom skulle det gå illa för honom.

Snart märker Sophie att SVJ inte är den enda jätten. Han bor i jättarnas land och är granne med massor av hemska människoätande jättar som varje natt springer till olika länder och äter upp människor, gärna barn. SVJ är vegetarian och lever på en otroligt äcklig grönsak som är det enda som växer i jättarnas land. Han fångar drömma och blåser in snälla drömmar genom fönstren till barn. De andra jättarna mobbar honom eftersom han inte är som dem.

Sophie blir förfärad när hon får höra att jättarna äter människor och även barn. Tillsammans med SVJ kommer hon på en helt galen plan för att stoppa dem.

Det här är en okej bok, men inte min favorit bland Roald Dahls böcker.

Andra böcker av Roald Dahl:
Kalle och Chokladfabriken
James och jättepersikan

Man kan köpa den här boken från adlibris, bokus och cdon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar