måndag 5 november 2018

Anne på Grönkulla av L. M. Montgomery

Det här är den första boken i serien om Anne på Grönkulla. Det är en riktig klassiker som älskats av generationer av barn. Astrid Lindgren läste den som barn och skrev om den: "Anne på Grönkulla, å, du min oförglömliga, för evigt åker du i trillan bredvid Matthew Cuthbert under Avonleas blommande äppelträd! Hur jag levde med den flickan! En hel sommar lekte jag och mina systrar Anne på Grönkulla i stora sågspånshögen uppe vid sågen, jag var Diana Barry och dyngpölen bakom lagårn var Mörka speglande vågen." ("Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult", 1975)

Marilla och Matthew Cuthbert är ett äldre syskonpar som hela sina liv bott tillsammans på gården Grönkulla. Nu har de bestämt sig för att adoptera en pojke på runt elva år som kan hjälpa Matthew med jordbruket. De har dock inte möjlighet att själva åka och hämta honom utan ber en bekant att hon tar med sig en pojke åt dem när hon hämtar en flicka till sig själv. När Matthew åker för att hämta pojken får han sitt livs överraskning. Istället för en pojke möts han av en rödhårig och mycket pratsam 11-årig flicka som är överlycklig över att äntligen få ett riktigt hem. Matthew tar med henne till Grönkulla, han kan ju inte gärna lämna henne på stationen, och blir redan under hemresan fäst vid den ovanliga flickan. Marilla blir lika häpen hon men eftersom hon inte alls vill ha någon flicka gör hon snabbt klart för Matthew och den förtvivlade Anne som ser det hem hon hoppats på försvinna att flickan ska tillbaka till barnhemmet så fort det låter sig göras.

Det blir en förtvivlans natt för Anne, men genom olika omständigheter kommer Marilla till insikten att det är hennes plikt att ta sig an Anne som får sitt hem på Grönkulla hos henne och Matthew. Anne är ett ovanligt barn med mycket fantasi och stor förmåga att glädjas åt de glädjeämnen som kommer i hennes väg. Med sin drömmande och impulsiva natur råkar hon i en hel del knipor som när hon färgar sitt hår grönt och råkar berusa sin bästa vän. Men hon är aldrig elak eller lögnaktig och hon vinner mer eller mindre motvilligt hjärtana hos dem i sin närhet.

Jag läste och älskade den här boken och de andra böckerna om Anne (och Emily av samma författare) som barn. Anne är ett mycket ovanligt barn särskilt med tanke på den svåra bakgrund hon haft och det är roligt att läsa om henne och om de bekymmer Marilla har när hon försöker uppfostra henne. Det är en väldigt snäll bok.

Böckerna i den här serien:
Anne på Grönkulla
Vår vän Anne
Drömmens uppfyllelse
Anne på egen hand
Drömslottet
Anne på Ingleside
Regnbågens dal
Lilla Marilla


Andra böcker av L. M. Montgomery:
The Story Girl
The Golden Road

Jag lyssnade på den här boken som ljudbok (adlibris, bokus, cdon) men man kan även köpa den som fysisk bok (bokus, cdon, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar