torsdag 29 november 2018

Vår vän Anne av L. M. Montgomery


Det här är den andra delen i serien om Anne på Grönkulla. Anne har blivit 16 år gammal. Efter att han fått veta att deras bank gått omkull och de har förlorat sitt livs besparingar dör Matthew i en hjärtattack. En olycka kommer ju sällan ensam och i samma veva får Marilla veta att hon kommer att förlora sin syn om hon fortsätter att jobba som hon gör. Marilla är förtvivlad och inser att hon måste sälja Grönkulla eftersom hon inte kan klara av gården själv. Då bestämmer sig Anne för att ge upp sitt stipendium till Redmonds College och istället bli lärare i Avonleas skola för att de ska kunna behålla gården.

Anne är full av storslagna drömmar när hon börjar undervisa. Hon ska vinna alla barnens hjärtan och fostra fram blivande premiärministrar, författare och genier. Hon går in för sitt arbete med liv och lust och finner mycket glädje i det även om det inte är utan missöden och hon gör avkall på en del principer hon haft under vägen.

På fritiden är hon och Gilbert drivande i att bygga upp föreningen De unga samhällsförbättrarna. De båda står i spetsen för ungdomarna i Avonlea och tillsamman försöker de på olika sätt göra Avonlea bättre. Till en början går det inte så bra för dem när de råkar ut för ett stort missöde under sin första reform, men efter ett tag så går det bättre och bättre.

En av Marillas avlägsna släktingar dör och lämnar  de sex-åriga tvillingarna Davy och Dora efter sig. Eftersom Marilla är deras närmsta släkting utom en morbror anser hon att det är hennes plikt att ta hand om barnen tills morbrodern kan göra det. Så kommer Davy och Dora till Grönkulla och den snart hårt prövade Marilla inser att Anne aldrig någonsin var svår att uppfostra egentligen nu när hon har Davy hos sig och har fått lite perspektiv på saker och ting.

Det händer mycket stort och smått även i en liten by som Avonlea och här får vi läsa om återförening av äkta makar, ett gammalt ungdomspar som återknyter kontakten när de är medelålders och mycket annat.

Det här är en trevlig bok, även om det inte är min favorit i serien. Jag kommer ihåg den väldigt bra insåg jag nu när jag lyssnade på den som ljudbok från Librivox, jag läste den många gånger under min uppväxt. Lite fascinerade är det att flickor på 16 år ansågs vuxna och kunde få undervisa i byskolan och då även sina forna skolkamrater bara något år yngre än de själva.

Böckerna i den här serien:
Anne på Grönkulla
Vår vän Anne
Drömmens uppfyllelse
Anne på egen hand
Drömslottet
Anne på Ingleside
Regnbågens dal
Lilla Marilla


Andra böcker av L. M. Montgomery:
The Story Girl
The Golden Road

Man kan köpa den här boken från adlibris, bokus eller cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar