söndag 11 november 2018

Fem på mystiska heden av Enid Blyton

Det är återigen lov och Anne och George befinner sig sedan en vecka tillbaka på Kapten Johnsons ridskola, medan Julian och Dick är på lägerskola med sina skolkamrater. Anne och George har haft en bra vecka utom en sak. Det finns en flicka på ridskolan som heter Henrietta men vill bli kallad för Henrik. Hon och George tål inte varandra trots att de är väldigt lika och Anne tycker att det är jobbigt att hela tiden sitta emellan när de tjafsar. Efter en vecka får de ett telegram om att de ska stanna en vecka till eftersom Georges pappa inte mår bra. Även Julian och Dick kommer dit och de har det riktigt bra tillsammans när George väl slutat vara så taskig mot Henrik.

De gör utflykter till häst (Utom George som vägrar följa med när Henrik följer med.) och får höra berättelser om vad som tidigare utspelat sig på det som nu kallas för mystiska heden. Det gör dem ännu mer sugna på att utforska heden och se om det finns några spår kvar av det som de fick berättat för sig.

George som stannat hemma och tjurat börjar komma till insikt om hur fånig och taskig hon varit. Hon tar sig samman och får en riktigt trevlig dag hemma på gården. Hon träffar en pojke som kallas för Snuvan när han och hans pappa kommer med sin häst som blivit halt. Hon blir god vän med Snuvan men hans pappa är riktigt obehaglig och även Snuvan är rädd för honom. Han vill absolut ta med sig hästen trots att den då riskerar att bli halt för alltid, men de lyckas övertala honom att låta hästen och Snuvan stanna tills hästen blir bra. Då ska Snuvan följa de tecken hans pappa lämnat och ta med hästen och vagnen till dem.

George får se hur tecknen som Snuvan ska följa och ber honom lämna tecken till dem så de ska få öva sig på att följa dem och när det visar sig att det kommer att komma nya barn till ridskolan så bestämmer de sig för att övernatta på heden och snart är de inblandade i ett nytt äventyr.

De här gamla böckernas fokus på att George vill vara en kille är lite fånigt, men den som är helt obegriplig är Anne. När George inte vill hjälpa till med tvätten gör hon det och påstår att det är kul. Pojkarna blir ju givetvis inte ens ombedda att hjälpa till. Bortsett från detta som känns gammalt är det en spännande och lättläst bok. Jag kan dock inte låta bli att undra när barnen träffar sina föräldrar egentligen. De är på internatskola under terminerna och på loven drar de iväg på egen hand...

Andra böcker om Fem:
Fem följer ett spår
Fem på fotvandring

Andra böcker som jag har läst av Enid Blyton:
Tvillingarna kommer till St Clare's
Tvillingarna O'Sullivan
Flickorna i femte klass

Man kan köpa den här boken som ljudbok (adlibris, bokus, cdon).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar