fredag 22 februari 2019

Anne på egen hand av L. M. Montgomery


Anne och Gilbert är förlovade men han ska slutföra sina studier till läkare så det kommer att dröja tre år innan de kan gifta sig med varandra. Under tiden får Anne jobb som rektor på en skola i Summerside.

Redan innan hon börjat jobba har hon gjort sig till fiende med den stora och inflytelserika familjen Pringel genom att få det jobb de ville att en släkting till dem skulle få. Hon får därför en mycket tuff start på sitt nya jobb och den som brukar hyra ut rum till skolans rektor är en Pringel så hon har tröttnat på att ha inneboende. I stället får Anne bo hos änkorna och Rebecka Dew på sex popplar i Spökgränd.

Hon trivs bra i Summerside och på sitt jobb om det bara inte hade varit för klanen Pringel och tyvärr inser hon snart att hon inte kommer att kunna stanna på sitt jobb om hon inte kan få dem att ändra inställning till henne. Anne kämpar på under en mycket tuff termin då det blir svårare och svårare på jobbet. Hon trivs dock bra hemma hos änkorna och Rebecka Dew. Hon lär även känna lilla Elisabeth som bor hemma hos sin mormor och mormors junfru. Varken mormorn eller junfrun tycker om henne och hon suger i sig kärleken som hon får från Anne. Så en dag genom en slump lyckas Anne få hela klanen Pringel att äta ur hennes hand. Lika mycket emot henne som de varit lika för henne blir de nu och Anne behöver inte längre fundera på om hon ska behöva säga upp sig.

Det blir tre fina år då hon har ett jobb som hon trivs med och lär känna många nya trevliga vänner. Hon och Gilbert kan dock inte träffas särskilt ofta, bara på jul och sommar, eftersom han studerar på en helt annan ort men de håller kontakten genom att skriva brev till varandra.

Jag har den här boken i två upplagor och jag tycker absolut bäst om omslaget till den nyare. Anne som är 22 år i början av den här serien ser så gammal ut på det andra äldre. Den här gången lånade jag den här boken som ljudbok från mitt bibliotek man kan även köpa ljudboken (adlibris, bokus, cdon). Den kommer snart ut i en ny upplaga i bokform med och kan då köpas från adlibris och bokus.

Böckerna i den här serien:
Anne på Grönkulla
Vår vän Anne
Drömmens uppfyllelse
Anne på egen hand
Drömslottet
Anne på Ingleside
Regnbågens dal
Lilla Marilla

Andra böcker av L. M. Montgomery:
The Story Girl
The Golden Road

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar