fredag 23 november 2018

De som dödar drömmar sover aldrig av Jan Guillou


Det här är den nionde boken i Jan Guillous serie "Det stora århundradet". Precis som i de två föregående böckerna är det Eric Letang. Det är nu 70-tal Eric Letang arbetar som biträdande jurist på Henning Sjöstrands famösa advokatbyrå. På sin fritid är han mycket engagerad i västerrörelsen och eftersom medlemmarna i vänsterrörelsen ses som möjliga terrorister av polis och politiker så dras han mer och mer in i en katt och råtta lek med olika säkerhetstjänster.

Vänsterrörelsen i Sverige börjar bli mer splittrad och för Eric och hans kamrater är det viktigt att ingen börjar ta till våld, vilket säkerhetstjänsten försöker provocera dem att göra. De börjar mer och mer inse att de är skuggade och avlyssnade av säkerhetstjänsten och hittar därför på egna strategier för att försäkra sig om att inte vara avlyssnade. Ibland kan de till och med vända säkerhetstjänstens vapen mot dem själva.

Vi får följa en del av Erics fall, vilket jag tycker är intressant för det mesta, och höra lite mer om överklass och familjen Lauritzen. Sverre dör och arvet ska fördelas. Den här gången går det helt utan familjefejder.

I Tyskland där Erics älskade Gertrude bor är läget betydligt sämre och säkerhetspolisen befinner sig i öppet krig med vänsterrörelsen. Gertrude lever i ett skenäktenskap med en homosexuell man. Erics och hennes som Erich Maria är tre år och livet i Tyskland blir svårare och svårare för Gertrude. Hon och Eric börjar planera för att de ska flytta till Sverige och att de ska gifta sig. Då blir telefonavlyssning och en rädd säkerhetstjänst orsak till något som ställer hela Erics liv på ända.

Jag tyckte att den här boken var okej trots att jag inte är intresserad av vänsterrörelsen i något land. Jag är själv för ung för att komma ihåg 70-talet och det var därför intressant att läsa om händelser nära i tiden som jag inte visste någonting om.

Böckerna i den här serien, "Det stora århundradet":
Brobyggarna
Dandy
Mellan rött och svart
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Äkta amerikanska jeans
1968
De som dödar drömmar sover aldrig

Böckerna om Arn:
Vägen till Jerusalem
Tempelriddaren
Riket vid vägens slut
Arvet efter Arn

Man kan köpa den här boken från adlibris, bokus, cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar