lördag 22 oktober 2016

Djungeldoktorn i blickpunkten av Paul White

Det här är den tionde boken i serien Djungeldoktorn berättar. Temat för den här boken är ögon. Böckerna i den här serien utspelar sig i Tanganjika på 30/40-talet. Det var en helt annan tid och med missionssjukhusen kom modern medicin även till mer avlägsna delar av Afrika. Den här boken handlar om ett sånt missionssjukhus och en av deras läkare.

Innan man hade tillgång till modern medicin blev många blinda som när sjukhuset kom kunde få hjälp innan deras ögonsjukdom gick så långt att den ledde till blindhet. Många blev därför blinda i olika ögoninfektioner och av ålder. I och med missionssjukhusets ankomst kan man förhindra att unga drabbas av blindhet efter infektioner och inflammationer. Man utför även operationer mot grå starr som ger äldre människor synen åter.

Till sjukhuset kommer den gamle mannen Ng'wagu. Han har grå starr och trots att han är skeptisk till att någon verkligen skulle kunna ge honom synen åter kommer han till sjukhuset eftersom han hoppas att det kanske ändå kan vara så. Efter massor av förberedelser och en fördröjning p.g.a. en ögoninflamations så blir då Ng'wagu äntligen opererad och den stora dag kommer då det är dags att ta bort bandagen och se om operationen har lyckats.
"Vrede och besvikelse försvann på ögonblicket, och ett förvånat leende beredde ut sig över den gamle mannens ansikte.
 - Hongo, det är ljust, bwana. Jag kan se! Jag kan se!" s. 121

"Den gamle mannen höll upp en vaddsudd. Inuti den hade han den bortopererade linsen.
   Det var den här som hindrade mig från att se. Denna lilla sak var i vägen, men nu är den borta, och det har blivit ljust. Kumbe, nu förstår jag hur det är med synden. Sa ni inte, att det var den som hindrade Guds ljus från att komma in i hjärtat? Kah nu förstår jag hur det är." s 121 - 122

Det här är inte en av mina favoriter i den här serien. Temat är ögon och den handlar mest om olika patienter med ögon sjukdomar och en del om svårigheterna med att resa i Tanganjika på den här tiden.

Den här boken gavs ut 1961 och finns inte att köpa ny på svenska. På engelska heter den här boken Eyes on Jungle Doctor och går att köpa som pocket (adlibris, bokus, cdon).

Böckerna om djungeldoktorn:
Djungeldoktorn
Djungeldoktorn på Safari
Djungeldoktorn opererar
Djungeldoktorn på krigsstigen
Djungeldoktorns fiender
Djungeldoktorn möter ett lejon
Djungeldoktorn vågar och vinner
Djungeldoktorn bland Gogofolket
Djungeldoktorn och virvelvinden
Djungeldoktorn i blickpunkten
Djungeldoktorn i närkamp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar