tisdag 25 oktober 2016

Femte hjulet av Jeff Kinney

Det här är den sjunde boken i serien Dagbok för alla mina fans. Eftersom Greg började skriva dagbok på senare år får vi i början av den här boken en tillbakablick på hans tidiga år. Från tiden i mammas mage till förskoletiden. Gregs mamma hade stora ambitioner för sin son, redan när han låg i magen läste hon klassiker som Oliwer Twist för honom en halvtimme varje dag tyvärr synkade inte hennes dygnsrytm med Gregs. När hon läste sov han. Sedan föddes han och när han kom hem insåg han att han inte var enda barnet.

Terminen fortsätter och Farbror Gary som är pank efter att hans senaste affärsidé gått åt skogen flyttar hem till dem eftersom han behöver någonstans att bo tills han kommer på fötterna igen. Det är lite besynnerligt att ha någon som sover på soffan hela dagarna, han sover inte på nätterna. Men de vänjer sig.

I skolan rullar livet på. Greg hjälper sin bästa vän Rowley att bli invald i elevrådet med baktanken att han ska få igenom sina idéer via honom. Annars är den stora grejen som händer att skolan ordnar en dans. De är färre killar än tjejer i Gregs årskull på skolan och snart börjar jakten på en date. Greg kan tänka sig att gå med nästan vem som helst av tjejerna, men de verkar inte vara lika intresserade av honom. Han vet inte heller riktigt hur han ska bära sig åt för att fråga någon av dem. Det visar sig till Gregs förvåning att farbror Gary faktiskt har riktigt bra idéer på det här området.


Tillslut bestämmer sig Greg för att strunta i att försöka få en av skolanstjejer att gå med honom och börjar leta på annat håll. Tyvärr går det inte heller något vidare och han har precis börjat ställa in sig på att sitta hemma och spela TV-spel den kvällen när Rowley kommer med stora nyheter. Den som Abigail skulle ha gått med har fått förhinder. Nu säger han till Rowley att fråga om hon vill gå tillsammans med dem båda som ett kompisgäng. Hans baktanke är att Abigail ska bli kär i honom och då ska de gå som par. Tyvärr går inte heller den här planen riktigt som Greg har tänkt sig.

Man kan köpa den här boken som häftad (adlibris, bokus, cdon) eller inbunden (bokus, adlibris, cdon).

Böckerna om Greg:
Gregs bravader
Rodrick regerar
Ett hopplöst fall
Usla utsikter
Den bistra sanningen
Mannys manöver
Femte hjulet
Värre än vanligt
Det långa loppet
Satsa allt
Fly fältet
På hal is

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar