torsdag 19 april 2018

Djungeldoktorn i närkamp av Paul White

Det här är den elfte boken om läkaren på det lilla missionssjukhuset på Tanganyikas landsbygd på 30-talet. I början av den här boken får doktorn höra att hans vän Simba har blivit nedstucken när han var i byn M'bovu för att predika. De tar genast bilen dit för att se om det är möjligt att rädda Simbas liv. De möts av en fientlig tystnad men lyckas hitta och få med sig Simba därifrån.

Simba är mycket illa ute och han får ligga kvar ett tag på sjukhuset då han även har oturen att drabbas av en blodpropp i benet. Även när han kommer hem igen försöker någon förgifta vattnet som hans fru Perisi burit hem vilket gör att Simba rör sig mer än han borde och hamnar på sjukhus igen när blodproppen flyttat på sig.

Men även från byn M'bovu kommer en man till sjukhuset för att söka hjälp för sina ben. De är förvridna och oanvändbara efter en olycka som sedan förvärrats av den behandling han fått. Det blir en lång process att operera, gipsa och träna men undan för undan återfår han kraften i sina tidigare obrukbara ben. Ryktet sprids så klart över hela bygden och så även till hans hemby M'bovu. Efter ett tag kommer folk där ifrån för att titta och se om det stämmer att den man som varit lam nu kan gå igen.

Så råkar hövdingens ende son i byn M'bovu illa ut när en insekt kryper in i hans öra och vägrar komma ut. Trolldoktorns behandling förvärrar bara situationen och tillslut går hövdingen med på att ta sonen till sjukhuset för behandling. Den operationen lyckas och nu hoppas man på att fler ska våga komma till sjukhuset för att få hjälp.

Den här boken är spännande och det är kul att återse Simba och Perisi igen även om det är synd om stackars Simba som råkar så illa ut igen.

Böckerna om djungeldoktorn:
Djungeldoktorn
Djungeldoktorn på Safari
Djungeldoktorn opererar
Djungeldoktorn på krigsstigen
Djungeldoktorns fiender
Djungeldoktorn möter ett lejon
Djungeldoktorn vågar och vinner
Djungeldoktorn bland Gogofolket
Djungeldoktorn och virvelvinden
Djungeldoktorn i blickpunkten
Djungeldoktorn i närkamp

Den här boken går inte att köpa ny på svenska men på engelska heter den Jungle Doctor Looks for Trouble och finns på adlibris och bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar