måndag 16 april 2018

Tiden sand av Michael Hoeye

Det här är den andra delen i serien om urmakaren Hermux Tantamoq. Efter sitt äventyr i förra boken är han nu lite känd i sin stad Pinchester. Det är dags för en stor konstutställning i stadens museum. Eftersom det är Hermux mycket goda vän Mirrin Stentrill som ställer ut är Hermux en av hedersgästerna. Det är stor trängsel utanför och biljetterna är hett eftertraktade, men när utställningen öppnar och man får se vad Mirrin har målat är de inte lika glada. Det är jättestora kattporträtt som pryder väggarna. Publiken är chockad och upprörd trots att de flesta tror att katter är mytologiska djur som aldrig existerat i verkligheten. När en mus som säger sig komma från "Musens vänner" försöker förstöra ett av konstverken får Hermux hjälp av en jordekorre vid namn Birch Tentintrotter att hindra honom.

Det är något mystiskt med Birch. Han säger sig känna Mirrin men när han nämner hans namn för henne så blir hon upprörd och säger att Birch är död. När Hermux och Mirrin träffar Birch och får höra sanningen om vad som hänt så visar det sig att det är värre än allt de kunnat drömma ihop. Som ung lovande student kom Birch en hemlighet på spåren. Han hittade rullar som inte var skrivna på gammelmusiska utan på ett helt okänt språk, kattspråket. Han går till universitetsledningen som inte tror på honom. När han utsätts för ett mordförsök som som nästan lyckas och som alla tror har lyckats så bestämmer han sig för att det är bäst om han helt enkelt försvinner.

Nu är han tillbaka för han tror att han har hittat en karta till den store kattkungen Ka-Narsh-Pahs gravkammare. Det här är mycket kontroversiellt eftersom han även tror att kattcivilisationen är äldre än muscivilisationen. Återigen söker han stöd från universitetsledningen och ännu en gång säger de sig inte tro på honom. Men den här gången ger han inte upp. Tillsammans med Hermux och äventyraren och flygarässet Linka Perflinger ger han sig ut för att finna kattkungens gravkammare och bibliotek. Det visar sig dock snart att de inte är de enda som letar och resan blir äventyrligare än de någonsin kunnat tänka sig.

Jag tycker om den här boken. Den är spännande. Det är många olika gåtor som behöver lösas och många olika lösa trådar som ska läggas på plats. Sedan tycker jag att skurkar helt enkelt borde skjuta sina motståndare istället för att gillra långsamma dödsfällor om de vill vara säkra på att undkomma.

Andra böcker om Hermux Tantamoq:
En mus för alla tider

Man kan inte köpa den här boken ny på svenska. Men på engelska heter den The Sands of Time och kan köpa från adlibris och bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar