fredag 9 augusti 2013

Vägen till Jerusalem av Jan Guillou

Det här är den första boken om Arn. Den börjar innan Arn Ens är född med hans mamma, Sigrid. När hon födde sitt första barn Eskil dog hon nästan. Hon är nu gravid igen och mycket orolig inför födseln av sitt andra barn. Allt går dock väl och Arn föds. Sigrid är en mycket klok kvinna som kan tänka i många steg och vet hur man ska handla för att vinna makt och rikedom. Det går också bra när hon föder Arn, men när Arn blivit lite äldre råkar han ut för en olycka och Sigrid lovar att om han överlever ska hon ge honom år Gud. Så går det alltså till när Arn blir överlämnad till klostret.

Arn växer upp i klostret utan några jämnåriga kamrater men med många klosterbröder runt sig. Tack vare detta får han den bästa utbildning man kan tänka sig under den här tiden, Han får lära sig latin, franska och svenska, att slåss med svärd, skjuta pil och båge samt rida, mycket fakta inom alla möjliga områden och att tänka kritiskt, att sjunga, mura, laga mat m.m. Så när han är i övre tonåren sänds han tillbaka till sitt barndomshem.

Arn hamnar i en värld som han inte alls förstår sig på och den förstår sig inte på honom. Hans familj lär sig dock att uppskatta honom när hans talanger kommer i dagen. När det dessutom visar sig att han i klostret inte bara lärt sig att läsa, sjunga, be och tala latin utan att han även har lärt sig slåss blir han helt och hållet accepterad. Det visar sig att Arn kan svärdkonsten bättre än någon annan man i Göta eller Svea rike och tack vare detta kan han försvara familjens ära. Han blir kär i Cecilia men i en tid då äktenskap verkligen inte hade kärleken som grund är det långt i från säkert att de kan få varandra.

Jag tycker om den här boken. Arn är en hjälte som kan allt och inte har just några fel, men jag tycker om honom och det är roligt att läsa om hur han lyckas vända sin omgivnings åsikter om honom.

Den här gången lyssnade jag på den här boken på danska. (För att öva upp min danska hörförståelse :-)) Man kan köpa den från adlibris eller bokus både som pocketbok och ebok eller låna den som ebok från elib

1 kommentar:

  1. Det var några år sedan jag läste dessa böcker. Men oj vad jag tycker om den. Så otroligt bra!!

    SvaraRadera