söndag 28 juli 2013

Julia's Story (The Dividing Sea) av Ruth Elvin Harris

Det här är den tredje boken i en serie (Sisters of the Quantock Hills) och den har även givits ut med titeln "The Dividing Sea". De här böckerna utspelar sig innan under och efter första världskriget. Fyra systrar Frances, Julia, Gwen och Sara förlorar sin mamma år 1910 när de är 17, 15, 13 och 7 år gamla. Alla böckerna handlar delvis om samma tidsperiod men är skriven utifrån de olika systrarnas perspektiv. Det här är Julias berättelse.

När deras mamma dör är Frances den enda av systrarna som räknas som nästan vuxen. Hon tar strid för att de ska få stanna i sitt hem Hillcrest och för att få gå på konstskolan the Slate i London. Till allas förvåning lyckas hon övertyga deras förmyndare och advokat om bege delarna. När Frances är på skolan är Julia ansvarig för hushållet. Det är lite nervöst för de har allas ögon på sig och om det inte fungerar så kommer de inte att få bo kvar, men det går bra och Julias självförtroende ökar. Julia är fredsmäklaren i familjen. När Frances går på för att få sin vilja fram så är Julia den som gjuter olja på vågorna när Frances har förstört sämjan mellan deras familj och Mackenzies familj (mr Mackenzie är deras förmyndare) så är Julia den som slätar över genom att förklara och be om ursäkt. Alla de tre äldsta systrarna är duktiga på att måla, men Julia känner hela tiden av att hon inte har lika mycket talang som Frances och när hon blir gammal nog att gå på the Slate så vägrar hon. Hon kan lära sig av Frances säger hon och hon vill inte lämna Hillcrest.

I prästgården bor förutom kyrkoherden och hans fru deras barn Gabriel, Lucy, Geoffery och Anthony. De blir snart goda vänner med prästgårdens ungdomar. Gabriel och Frances blir kära i varandra trots att Frances alltid sagt att hon inte tänker gifta sig, hennes karriär är viktigare. Julia blir förtjust i mellan pojken Geoffery som alltid levat i skuggan av sin storebror och även i skuggan av sin lille bror. Men så kommer första världskriget och gör slut på deras lyckliga tillvaro. Gabriel, Geoffery och Anthony går med i kriget, även om Anthony blir tvungen att ljuga om sin ålder för att bli antagen.

Julia ljuger också om sin ålder och blir antagen som vårdbiträde och efter utbildningen blir även hon skickad till fronten. Det blir en helt ny tillvaro med hårt arbete dag ut och dag in och många hemska syner, men på sätt och vis trivs Julia. Hon känner att hon gör nytta. Dessutom lyckas hon och Geoffery träffas en hel del. De åker på semester tillsammans och börjar planera för giftermål och sitt gemensamma liv efter kriget.

Men så slutar Geoffery att höra av sig och en dag får Julia veta att han har dött. Kriget tar slut inte långt efter och Julia som är helt slut både fysiskt och psykiskt kämpar för att bygga upp någonslags tillvaro igen. Hon lyckas men många år senare kommer det som hände mellan henne och Geoffery upp igen och hon tvingas söka efter svar.

Den här boken fortsätter lite längre än de tidigare och vi får se lite av hur det gått för systrarna efter att de gift sig och fått barn. Jag tycker mycket om den här boken. Julia är en av de mest sympatiska systrarna.

Böckerna i serien om systrarna från Quantock Hills:
Sarah (The Silent Shore)
France's Story (The Beckoning Hills)
Julia's Story (The Dividing Sea)
Gwen's Story (Beyond the Orchid House)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar