lördag 13 juli 2013

Sarah av Ruth Elwin Harris

Det här är den första boken i en serie, men det är den enda som finns översatt till svenska. Jag äger den både på svenska och på engelska. Mitt svenska exemplar köpte jag på en biblioteksutrensing, så den ser lite tråkig ut. Den första gången den här boken gavs ut på engelska var titeln "The Silent Shore" men mitt exemplar heter helt enkelt "Sarah´s Story".
   
Den här boken utspelar sig innan och under första världskriget. När Sarah är 7 år dör hennes mamma oväntat. Hennes pappa är också död och utom några gammelmostrar har hon och hennes tre äldre systrar inga släktingar och ingen som kan ta hand om dem. Kyrkoherden MaccKenzie tar dock på sig förmyndareskapet när Sarahs döende mamma ber honom. Vad annat kan han göra? Så återvänder systrarna Francis 17 år, Julia 15 år och Gwen 13 år från sina respektive skolor till Hillcrest. Vad ska det nu bli av dem? Äldsta systern Francis tänker dock inte lägga sig platt och låta någon annan bestämma deras framtid. Hon tar strid för att de ska få bo kvar på Hillcrest och till allas förvåning lyckas hon övertyga både advokaten och kyrkoherden om att de i alla fall ska få försöka. Så Sarah slipper flytta och får växa upp tillsammans med sina systrar på Hillcrest. Kyrkoherden ger henne, Gwen och sin yngsta son Anthony lektioner tillsammans och Sarah trivs snart med tillvaron igen. För henne känns det som att hon fått en familj till, Kyrkoherdens familj, som förutom kyrkoherden och hans fru består av Gabriel, Geoffery, Lucy och Anthony. Särskilt Gabriel blir en viktig person i Sarahs liv. Han intresserar sig för henne och ser till att hon får vara med på utflykter middagar och annat trots att hon är så mycket yngre än de andra. 

Efter den första tiden då det såg ut som om de kanske skulle bli tvugna att lämna Hillcrest kommer de in i trygga och lugna rutiner och Sarah är lycklig. Det är hennes systrar också. Frances och Julia målar, Gwen ägnar sig åt trädgårdssköttsel och Sarah leker, läser och går i skolan. Deras lyckliga tillvaro slås dock sönder när första världskriget kommer och Gabriel, Geoffery och Anthony blir soldater. Julia anmäler sig som volentär till sjukhusen och skickas även hon till fronten. Sarahs uppväxt kommer att präglas av kriget och förlusten av människor hon känt och ständig oro för dem som är ute i kriget. 

Den här boken är skriven helt ur Sarahs perspektiv och ändå känns det som att Frances är huvudperson i dem i nästan lika stor utsträckning som Sarah, kanske för att hon som äldsta syster präglade familjen så mycket och Sarah inte förstod sig på henne så ofta. 

Jag tycker mycket om den här boken. Tyvärr tycks den inte finnas att köpa ny längre varken på svenska eller engelska. Den som är intresserad av att läsa den får leta på antikvariat eller bibliotek.

Böckerna i serien om systrarna från Quantock Hills:
Sarah (The Silent Shore)
France's Story (The Beckoning Hills)
Julia's Story (The Dividing Sea)
Gwen's Story (Beyond the Orchid House)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar