torsdag 18 april 2019

Liket i biblioteket av Agatha Christie

På Gossington Hall vaknar en morgon den pensionerade översten Arthur Bantry och hans fru Dolly av att deras hembiträde talar om att hon hittat en död kvinna i biblioteket. De har ingen aning om vem kvinnan kan vara, de har aldrig sett henne tidigare, men hon är strypt och ligger golvet i deras bibliotek. Översten Bantry ringer till polisen och hans fru ringer till sin goda vän miss Marple.  Miss Marple kommer genast och gör allt för att hjälpa sin vän Dolly genom att försöka ta reda på vem kvinnan är och vem det är som har mördat henne. Polisens utredning leds av polisinspektör Slack och överste Melchett. 

Ingen kan identifiera den mördade kvinnan men grannen Basil Blake blir genast misstänkt eftersom han brukar umgås med just den här sortens blonda kvinnor. Men den kvinna han sällskapar med är inte död. Däremot anmäls Ruby Keene, en 18-årig dansare på Majestic Hotel i närliggande Danemouth, som saknad. Hennes kusin Josie som också jobbar på hotellet kommer och identifierar henne. Josie är mycket arg på Ruby eftersom hon ska vikariera för henne nu när hon skadat sin fotled, men igår var hon försvunnen och Josie tvingades dansa trots sin skada. Det var dock inte Josie som anmälde att hon var saknad till polisen utan Conway Jefferson som är en äldre rik man som bor på hotellet där Ruby dansade. 

Eftersom polisen inte tycks komma någonstans i sin utredning tar miss Marple och Dolly in på Majestic Hotel för att lära känna de inblandade och förhoppningsvis få några ledtrådar. De träffar Conway Jefferson en välbärgad man som förlorade sin fru och sina båda barn en son och en dotter samt sina båda ben i en flygolycka för flera år sedan. Han blev förtjust i Ruby och planerade att adoptera henne vilket skulle göra henne till arvinge av hans avsevärda förmögenhet. Det skulle även innebära att hans före detta svärson, Mark Gaskell, och före detta svärdotter, Adelaide, inte skulle få ärva. De har dock alebin för mordkvällen. 

Jag tyckte om den här boken. Den var spännande och jag kunde inte lista ut vem mördaren var. 
Andra böcker av Agatha Christie:

Jag lånade den här boken som ljudbok från mitt bibliotek. Man kan köpa den från adlibris, bokus eller cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar