torsdag 7 mars 2019

Drömslottet av L.M. Montgomery

Gilbert har studerat färdigt till läkare och innan han börjar arbeta återvänder han och Anne till Avonlea för att gifta sig. Gilbert har hittat ett litet hus åt dem vid nära stranden vid Fyra vindars udde en bit från byn Glen S:t Mary. Anne och Gilbert tänker tillbringa sin smekmånad i sitt nya hem som de kallar drömslottet. Det blir ett fint bröllop och ett lyckligt brudpar beger sig till sitt nya hem. Det enda smolket i glädjebägaren är att deras nya hem ligger ungefär tio mil från Avonlea vilket gör att de inte kommer att kunna träffa sina vänner så väldigt ofta.

Så kommer de till sitt nya hem och Anne blir genast förälskad i huset. Det träffar sina grannar kapten Jim, som berättar historien om skollärarens brud som bott i deras hus tidigare, och fröken Cornelia som har mycket bestämda åsikter om män. De båda visar sig vara besläktade själar. Anne trivs med fröken Cornelia och kapten Jim är en väldigt fin äldre man som har mycket att berätta efter ett långt liv på havet.

De har även en ung vacker kvinna som granne fru Moore. Anne är lite förvånad över att hon inte kommer på besök, men så får hon höra Leslie Moores historia. Hon gifte sig med en man som var betydligt äldre än hon själv och inte en särskilt trevlig person eftersom hennes mamma bad henne. När de varit gifta en tid gick han till sjöss och kom inte tillbaka. Kapten Jim hittade honom men han hade fått ett slag i huvudet och var nu som ett barn till förståndet. Ett barn som kräver passning mest hela tiden.

Efter ett tag träffar hon ändå Leslie Moore och de blir vänner. Goda vänner för det mesta, men det finns ändå någonting där som stör vänskapen. Någonting som Anne inte kan sätta fingret på. Ibland tror hon att Leslie inte alls tycker om henne.

Anne och Gilbert är väldigt lyckliga tillsammans i sitt drömslott, men det blir några år fyllda både med stor glädje och med stor sorg.

Jag tycker om den här boken som jag läste första gången i tonåren. Det är en ungdomsbok/vuxenbok men inte en barnbok. Jag undrar vilken publik den skrevs för.

Böckerna i den här serien:
Anne på Grönkulla
Vår vän Anne
Drömmens uppfyllelse
Anne på egen hand
Drömslottet
Anne på Ingleside
Regnbågens dal
Lilla Marilla

Andra böcker av L. M. Montgomery:
The Story Girl
The Golden Road

Jag lyssnade på den här boken som ljudbok på engelska från librivox. Man kan även köpa den från adlibris, bokus eller cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar