söndag 1 maj 2016

Diamantjakten av Mats Wänblad

Det här är en del av ABC-klubben, en läslära för år F - 3, den här boken är avsedd för elever i år 2. Boken handlar om de tre vännerna Asta, Bea och Cesar som går i samma klass och har gått i samma klass sedan de gick i förskoleklass. Det här är del tre i serien som börjar med Önskestjärnan som handlar om Asta, Bea och Cesar när de gick i förskoleklass. Sedan växer Asta, Bea och Cesar ett skolår för varje bok. Vi hade "Den magiska kulan" som läslära i år ett och det var därför ett kärt återseende av Asta, Bea och Cesar när vi började läsa den här boken. Det går dock bra att läsa den här boken även utan att man läst de tidigare delarna.
Asta, Bea och Cesar har börjat i klass 2b och har fortfarande kvar sin lärare Olle. Nu har Olle fått en bra idé, han har läst om skolklasser som har skickat ut en nalle med ett meddelande runt halsen där det står att den som hittar nallen ska göra något med nallen och sedan skicka en rapport tillbaka till klassen. Klassen nappar genast på idén och när Olle frågar om någon har en nalle som kan få bli klassens resande nalle så räcker Bea upp handen. Hon har en nalle hemma, nynallen, som hennes pappa vunnit på tivoli och som inte alls luktade lika gott som hennes gamla Hickeman. Nynallen stod bara på en hylla, den kunde hon gärna ge bort. Lite orolig var hon ändå när hon tog med nallen till skolan. Den var ju en present från pappa, kanske skulle han inte tycka om att hon gav bort den. Nallen får namnet Maj-Björn och börjar sin resa samma dag som Beas mamma absolut vill ha tag i nallen. Det visar sig att hon har gömt en diamantring i ett hemligt fack på nallen. Istället för att säga som det är trasslar Bea in sig i lögner och nu är enda lösningen att hon hittar Maj-Björn, men det är lättare sagt än gjort.

Ungefär samtidigt får Cesar ett hemskt besked från sin mamma. Hon har utbildat sig till guldsmed men inte lyckats få jobb i deras hemstad. Nu letar hon jobb i andra städer och när/om hon får jobb så måste hon och Cesar flytta. Det vill han absolut inte, men Cesar har inget att säga till om. Om hans mamma måste flytta så måste även Cesar flytta.

Dessutom händer det spännande saker i ödehuset. Det är inte öde längre utan ett par håller på att flytta in. De slänger ut alla de gamla saker som fanns kvar i huset och när de ska slänga spegeln så frågar Asta om hon inte kan få den istället och på så sätt blir hon ägare av en ny spegel.

Vi har läst ett kapitel i veckan i den här boken. Vi har börjat med att titta på bilderna och läsa rubriken och försökt förutspå vad veckans kapitel kommer att handla om och sedan har vi sammanfattat, ställt frågor och pratat om orden i kapitlet. Barnen har tyckt att boken varit bra. Jag har också tyckt om den även om jag tyckt att den varit lite väl seg ibland. Vissa kapitel, som när Asta var hos tandläkaren, har inte fört handlingen framåt ett dugg.Boken finns i två versioner 2a och 2b. Det är samma berättelse i båda böckerna, men inte lika mycket text i 2a boken. Jag valde att endast arbeta med boken i klassrummet och inte ha den som läsläxa eftersom 2a boken som har mindre text ändå har för mycket text för att alla mina elever faktiskt ska kunna läsa den som läsläxa med en rimlig ansträngning.

Man kan köpa diamantjakten 2a som häftad (adlibris, bokus, cdon) eller digital (cdon, adlibris) och 2b som häftad (cdon, adlibris, bokus) eller digital (adlibris, cdon).

Böckerna i den här serien:
Önskestjärnan
Den magiska kulan
Diamantjakten
Nyckeln till skatten

Andra böcker av Mats Wänblad:
Min vän Boris
Ett monster sover över

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar