söndag 29 juli 2012

The Story Girl by L. M. Montgomery

Den här boken laddade jag ner gratis till min läsplatta från  Gutenberg Project. Den finns även att ladda ner gratis som ljudbok från LibriVox eller köpa som pocket från Bokus eller Adlibris.

Av någon anledning finns den här boken inte översatt till svenska, det är lite konstigt med tanke på hur populära hennes böcker om Anne på Grönkulla är, så det här var första gången jag läste den här boken. Den handlar när bröderna Beverly och Felix kommer till sin farbror Alec i Carlilse på Prins Edwadrs Ö från Toronto för att bo där i ett år när deras pappa jobbar i Rio de Janerio. Farbror Alec bor på den bondgård där deras pappa växte upp. Han är gift med faster Janet och har tre barn Dan 13 år, Felicity 12 år och Cecily 11 år. Granne med dem bor deras ogifta faster Olivia tillsammans med deras ogifta farbror Roger. Där bor även Sara Stanley, the Story Girl, som är deras kusin, dotter till faster Felicity som är död. De leker tillsammans med Peter Craig, som jobbar som dräng år farbror Roger, och Sara Ray.

Den här boken handlar om deras liv och lekar. De hinner hitta på en hel del och det är inte alla lekar som blir riktigt som de tänkt sig. Deras predikotävling leder t.ex. till alldeles oförutsedda problem och att en så enkel lek som att äta sura äpplen utan att grimasera skulle leda till bönekrig hade de inte heller räknat med. När de bestämmer sig för att skriva ner sina drömmar så får det till följd att Felicity bränner hål i sitt örngott, Sara och Peter får dåligt humör och verkar sjuka men sämst går det för Cecily som blir riktigt sjuk. Blandat med berättelserna om deras liv och lekar finns de berättelser som Sara, the Story Girl, berättar för dem. Boken fortsättes av The Golden Road.

Den här boken är inte i närheten av att vara lika bra som böckerna om Anne eller Emily, men den var okey. Trevlig läsning, Prins Edwards Ö tycks ha varit en underbar plats att växa upp på. 

Andra böcker av L. M. Montgomery
Anne på Grönkulla
Vår vän Anne
Drömmens uppfyllelse
Anne på egen hand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar