lördag 22 december 2012

Se dig för, Lotta! av Merri Vik

Det här är den 10:de av Lotta-böckerna. Den gavs ut för första gången år 1963. Den här boken utspelar sig under sommarlovet sista dagar. Lotta tänker njuta av dem tillsammans med sin mamma på landet när de får besked om att faster Hilda har brutit benet. Självklart måste Lottas mamma åka och hjälpa faster Hilda, men då måste Lotta återvända till stan. Hon kan inte bo själv i sommarstugan. Lotta har dock en helt annan lösning på problemet. Hon bjuder in Giggi. De får mycket tveksamt tillstånd att bo själva i sommarstugan, men bara om de sover hos grannen. Tyvärr är grannen inte hemma första natten så Giggi och Lotta får sova i själva i sommarstugan. Det blir dock inte särskilt mycket sömn den natten eftersom de lyckas skrämma upp varandra.

Resten av veckan får de sova hemma hos de trevliga grannarna, men tillbringar dagarna i sin mysiga stuga. En dag får de besök av farbror Urban, deckarförfattaren Pierre Vasseur. Det är ett trevligt besök utom att farbror Urban har blivit av med sin porfölj som innehöll hans senaste manuskript. De letar men kan inte hitta det.

Några dagar senare slänger Lotta ut kaffesump genom fönstret samtidigt som hennes lärare adjunkt Vestlander, eller lockige Fridolf som han kallas Lotta och Giggi emellan, går förbi och självklart är det han som får kaffesumpen rakt på sig. När han lugnat ner sig och fått pankakor visar det sig att han kommit för att återlämna farbror Urbans manuskript. Men precis som manuskriptet har kommit till rätta försvinner det igen och det blir en jakt runt i hela trakten för att få tag på det.

Paul befinner sig i närheten och vill gärna träffa Lotta. Tyvärr blir det bara helt fel varje gång de träffas. Lotta blir arg och känner sig barnslig.

Boken avslutas med att en ny termin börjar och Lotta bestämmer sig i vanlig ordning för att den här treminen ska hon vara ordentlig på alla sätt och vis och inte ställa till det för sig.

Den här boken hör inte till dem som jag läste när jag växte upp, men jag tycker att den är helt okey. Den finns inte att köpa ny. Jag har köpte mitt exemplar för 5 kr på en second hand affär. På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna. Till min stora glädje har dessa böcker getts ut igen både som ebok (bokus, cdon, adlibris) och häftad (adlibris, bokus, cdon).

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!  
15. Full fart, Lotta! 
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar