tisdag 18 december 2012

Ja, se Lotta! av Merri Vik

Det här är den näst första av Lotta-böckerna och den gavs ut för första gången år 1959. Den utspelar sig under ett jullov och börjar precis efter julhelgen med att Lottas faster Truddan skriver att hon vill ha sällskap av någon av ungdomarna Månson under nyårshelgen. Det är ingen direkt rusning efter att få åka eftersom de alla anser att Truddan är fasligt gammaldags och uppfostrande, men i ett svagt ögonblick lovar Lotta att åka. Till hennes förvåning visar det sig att faster Truddan är riktigt mänsklig när man är på tu man hand med henne. Lotta tycker att hon är riktigt söt och när hon räknat ut att Truddan inte är mer än 36 år gammal sätter hon ivrigt igång att försöka gifta bort henne. Lotta går det ingen nöd på när Truddan är ute med sin fysiklektor, hon har blivit vän med flera ungdomar i staden. Familjen där hemma undrar dock vad som står på när Lotta och tråkiga faster Truddan tycks roa sig mest hela tiden.

Lotta kommer dock tillbaka hem i god tid till trettondagens släktfest hemma hos Bernhardina. Där ställer hon till det rejält när hon utmanas av den ytterst retfulla fem år äldre Paul Ryd. Detta går Lotta sedan och grämer sig över, att hon var så barnslig. Men dagen där på får hon tack vare tant Bernhardina en chans att göra ett helt annat sorts intryck på Paul...

Under en av de sista jullovsdagarna hinner Lotta, Giggi och Britt med en utflykt på spark till en stad i närheten. (Lotta valde utflyktsmål efter de fantastiska apelsinbakelser som stans café har.) Under sin utflykt hinner de dessutom med ett muséebesök och två auktioner. Det blir ganska trångt på sparken på hemvägen när de också ska få med sig sina aktionsfynd.

Det här är en av de Lotta-böcker som jag kommer ihåg från min uppväxt. Fortfarande trevlig och oförarglig läsning.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!

12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!

14. Hejda dig, Lotta!  
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

Till min stora glädje har dessa böcker getts ut igen både som ebok (bokusadlibris) och häftad (adlibrisbokuscdon).

Det går inte att köpa de här böckerna nya längre utan man får leta på secondhand affärer/loppis eller nätet. Marikas bokdagbok har skrivit om alla Lotta-böckerna så där kan man gå in och läsa mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar