lördag 1 december 2012

Harry Potter och de vises sten av J. K. Rowling

Jag köpte och läste den här boken för första gången år 2000. Den går att köpa på både på svenska och engelskabokus och adlibris. De har till och med, av någon anledning, gett ut exakt samma bok med en vuxenframsida...

Harry föddes in i en trollkarlsfamilj. Tyvärr föddes han under en tid då  Voldemort, en mycket ond trollkarl, försökte ta över makten. Voldemort spred skräck i hela trollkarssamhället. Några få modiga personer,  bland andra Harrys mamma och pappa, kämpade emot honom. När Harry var ett år kom Voldemort till hans hus. Han dödade hans föräldrar och försökte att döda Harry, men misslyckades och försvann sedan ingen vet vart. Harry lämnades hos sin moster och morbror Dursley som var mugglare, människor utan magisk förmåga, och lät honom växa upp i tron att hans pappa och mamma dött i en bilolycka.

Tio år senare närmar Harrys 11-årsdag med stormsteg. Han har haft tio bedrövliga år hemma hos familjen Dursley där han fått bo i skrymslet under trappan och ärva sin jämngamla men mycket större kusin Dudleys kläder. Familjen Dursley har gjort det mycket tydligt för Harry att de inte tycker om honom. Trots det hoppas han på att nästa skolår ska bli lite bättre eftersom Dudley kommit in på en internatskola och alltså inte kommer att gå i samma skola som Harry och skrämma alla hans klasskompisar så att de inte vågar vara vänliga mot honom. Men så förändrar sig allt. Det börjar komma brev. Brev adresserade till Harry. Morbror Vernon ser till att Harry inte kan få tag på dem, men brevskrivaren ger sig inte. Då tvingar Morbror Vernon dem alla att fly ut på en liten ö i hopp om att undkomma breven. Där ute mitt under en storm inväntar Harry sin födelsedag. Den kommer med en krasch när Hagrid kommer instormande. Harry får veta vem han är, vilka hans föräldrar var och att han kommit in på Hogwarths en skola för häxor och trollkarlar.

Äntligen har Harry hittat hem. Han trivs på Hogworths och får många nya vänner. Ron och Hermione blir hans bästa vänner. Han får lära sig allt möjligt och det visar sig att han är en naturbegåvning i trollkarlssporten quidditch. Till Harrys stora förvåning visar det sig att han är känd i trollkarlsvärlden och att alla känner igen honom på grund av det ärr han fick när Voldemorth misslyckades med att döda honom.

Allt är dock inte bara bra. Någonting rör sig i skogarna runt Hogworths och dödar enhörningar. Trollkarlsbanken blir rånad och Harry, Hermione och Ron är övertygade om att den vises sten förvaras på Hogworths men också om att någon är ute efter att stjäla den.

Jag tycker om den här boken.

Harry Potterböckerna i ordning: (om du klickar på en bok kommer du till det jag skrivit om den.)
Harry Potter och de vises sten
Harry Potter och hemligheternas kammare
Harry Potter och fången från Azkaban
Harry Potter och den flammande bägaren
Harry Potter och Fenixordern
Harry Potter och halvblodsprinsen
Harry Potter och dödsrelikerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar