tisdag 17 september 2013

Brobyggarna av Jan Guillou

Det här är den första boken i Jan Guillous serie om det stora århundradet. Den handlar om de tre norska fiskarbröderna Lauritz, Oscar och Sverre. En dag kommer deras far och farbror inte tillbaka från sin fisketur och de tre bröderna och deras tre kusiner (flickor) är faderslösa. Lauritz, Oscar och Sverre får tack vare sin morbror plats som repslagarlärlingar i Bergen. Där ifrån blir de dock hemskickade i vanära efter att de tagit spillvirke för att bygga en skalenlig modell av en båt. välgörenhetsorganisationen "Den gode hensikt" tar sig an de tekniskt begåvade bröderna och skickar dem till Dresden för att de ska få den bästa ingenjörsutbildning som kan erbjudas. Baktanken är att de sedan ska komma tillbaka till Norge och bygga järnväg.

Det går bra för de tre bröderna i Dresden i allt vad de försöker sig på utom kanske på kärlekens område. Oscar förälskad i en hora som lurar honom på alla hans pengar. I skam flyr han till Tyska Östafrika där han får jobb som ingenjör på järnvägslinjen mellan Dar el Salaam och Tanganyikasjön. Sverre blir förälskad i en engelsk Lord och rymmer till England med honom. Lauritz är förälskad i Ingeborg, men hennes pappa vill inte låta dem gifta sig med varandra förrän Lauritz har arbetat upp sig. Lauritz är dock mycket plikttrogen och väljer, som den ende av bröderna, att återvända till Norge för att jobba med att bygga järnvägsbroar på Hardangervidda istället för att ta ett välbetalt jobb i Tyskland. Det ser ut som om det kommer att dröja ett bra tag innan han och Ingeborg kan få varandra.

Både Oscar och Lauritz kämpar med svåra järnvägsbyggen. Lauritz strider mot snö, kyla och is. Oscar mot Lejon, hetta, kannibaler och malaria. Det är en svår tillvaro för dem båda och de hamnar mer än en gång i livsfarliga situationer. Lauritz lider mest av att vara skild från Ingeborg särskilt eftersom han inte kan se hur han ska lyckas övertyga hennes pappa om att låta dem gifta sig. Hans arbete på Bergenbanan har verkligen inte gjort honom rik och han inser att det kommer att ta bra lång tid innan han kan arbeta sig upp så pass att han duger i pappans ögon och så länge vill ingen av dem vänta. Oscar tjänar tack vare stor tur och bra timing stora pengar i Afrika. Dessutom händer det som han aldrig trott skulle kunna hända. Han blir förälskad igen.

Jag tycker om den här boken. Det stör mig egentligen inte att huvudpersonerna lyckas med allt de försöker sig på eller att de är otroligt kompetenta och framgångsrika. Jag tycker om vändningarna som när Lauritz äntligen får sin Ingeborg. Jag tycker inte lika mycket om Oscars del av boken som utspelar sig i Afrika med lejonjakt, kannibaler m.m. Just när det ser ut som om allt är så bra det kan bli kommer första världskriget.

Jag har köpt den här boken som ebok från bokon. Adlibrisbokus och cdon har den också som ebok, inbunden, pocket och ljudbok.

Böckerna i den här serien:
Brobyggarna
Dandy
Mellan rött och svart
Att inte vilja se
Blå stjärnan
Äkta amerikanska jeans
1968
De som dödar drömmar sover aldrig

Andra böcker av Jan Guillou:
Vägen till Jerusalem
Tempelriddaren
Riket vid vägens slut
Arvet efter Arn

2 kommentarer:

  1. Har de två första böckerna i denna serie och hoppas hinna läsa den första under hösten!

    SvaraRadera
  2. Då har du trevlig läsning framför dig :-) Jag står i kö på Mellan rött och svart på mitt bibliotek och hoppas verkligen att jag får den snart.

    SvaraRadera