söndag 29 september 2013

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson


På sin hundraårsdag sitter Allan Karlsson på sitt rum på äldreboendet. Snart är det dags för stort firande med lokaltidningen och kommunchefen. Allan själv är inte ett dugg intresserad av att fira och då får han ett infall. Utan att ha någon aning om vart han är på väg bestämmer han sig för att rymma och klättrar helt sonika ut genom fönstret som han går och står (i sina tofflor).

Han hamnar på busstationen där en ung man ur det kriminella nätverket "Never again" ber honom passa hans väska medans han går på toa. Allan tar istället väskan med sig på den första buss som kommer för att resa så långt hans 50-lapp räcker. Så börjar Allans flykt. Det visar sig att väskan innehåller väldigt mycket pengar och Allan jagas snart av både polis och kriminella.

På vägen möter han personer med väldigt olika bakgrund som hjälper honom och blir hans vänner. Dessutom får vi en tillbaka blick på Allas långa och mycket innehållsrika liv.

Jag lånade den här boken från biblioteket till min läsplatta eftersom jag läst en artikel där den här boken jämfördes med "En man som heter Ove". Dessutom hade den här fler läsare. Eftersom jag älskade "En man som heter Ove" tänkte jag att jag kanske skulle gilla den här boken med. Det gjorde jag typ. Den var väl okey. Jag vill inte äga den och jag kommer inte att läsa om den. Men den var okey. Om ni ska välja så ska ni definitivt välja att läsa "En man som heter Ove" istället!

Man kan låna den här boken som ebok från elib. Man kan även köpa den från adlibris, bokus eller cdon som ebok, inbunden, pocket och ljudbok.

1 kommentar: