onsdag 26 december 2012

Den första julen av Brigitta och Anders Johansson

Det här är ännu en julbok som består av 24 kapitel. Tanken är att man ska kunna läsa ett kapitel om dag som en adventskalender. Det här är en lågstadieklassiker ofta använd som högläsningsbok i juletider.

Boken utspelar sig i samband med Jesu födelse. Lea, som har bott hos och arbetat för ett rövargäng efter att hennes pappa försvann iväg för att kämpa mot romarna, bestämmer sig för att lämna rövarna. Hon lyckas, men vad ska hon göra sedan. Hon måste ju äta och det enda hon är bra på är att stjäla. Hon hamnar i Betlehem och där blir hon tagen på bar gärning när hon är på väg att stjäla. I stället för att bli straffad leder det till att Lea får ett jobb hos en värdshusvärd som har fullt upp med alla besökare som kommer till stan med anledning av skattskrivningen. Lea får hjälpa till med allt möjligt bland annat att städa stallet.

I Betlehem bor även Jakob vars pappa är krukmakare. Han och Lea blir vänner och Lea följer med honom när han ska leverera krukor till några kunder. På vägen träffar de några herdar som är vänner till Jakob och hans familj. Snart blir det fullt i hela Betlehem. Till och med i stallet som Lea städat bor det folk. Josef som har kommit till stan med sin fru Maria som väntar barn när som helst.

Alla väntar på messias som ska födas och Lea hamnar mitt i händelsernas centrum. Allting kulminerar i de sista kapitlen med änglabesök hos herdarna på ängen och sedan barnet i stallet.

Det här är en okey julbok som återberättar julevangeliet från Leas perspektiv. Till boken hör en adventskalender där man sätter upp en bild för varje dag och kapitel tills man har en hel tavla.

Jag har köpt mitt exemplar på en second hand affär, men gospelcenter i Stockholm ser ut att ha den ny. Den har nu kommit ut i en ny upplaga och finns att köpa på adlibris, bokus och cdon. Man kan även köpa adventskalendern i form av en klisterplansch som hör ihop med boken från adlibris och bokus.

Andra julböcker:
Barnböcker:
Den magiska julstjärnan av Kristina Reftel
De vackraste julsagorna av Elsa Olenius
Julen i mitten av Gun-Britt Holgersson
Jul i stora skogen av Ulf Stark
Krubban i Krokum av Kerstin Arthur -Nilsson
Löftesträdet av Geraldine McCaughrean

Böcker för vuxna: 
All I Have to Give av Melody Carlson
Christmas in Harmony av Philip Gulley
The Christmas Scrapbook av Philip Gulley
Visst är det jul igen! av Rickard Fuchs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar