torsdag 20 december 2012

Harry Potter och hemligheternas kammare av J. K. Rowling

Det här är fortsättningen på Harry Potter och de vises sten. Harry Potters mycket otrevliga sommarlov är äntligen på väg att ta slut. En sommar hos familjen Dursley är verkligen ingen trevlig upplevelse. Så här i slutet av sommarlovet har morbror Vernon besök av en viktig person som han hoppas kunna sälja många borrar till. Harrys uppgift är att stanna på sitt rum och låsas som han inte finns då möter han för första gången husalfen Dobby, som ger honom problem inte bara med familjen Dursley utan även med Trolldomsministeriet.

Eftersom familjen Weasley inte har hört av Harry på hela sommaren kommer de till familjen Dursley i en flygande bil och tar honom med sig hem. Slutet på sommarlovet blir riktigt bra för Harry, men när de ska återvända till Hogwarths så kommer inte Harry och Ron in på plattformen som tåget ska gå i från, istället bestämmer de sig för att ta den flygande bilen till Hogwarths. Deras ankomst bli minst sagt uppseendeväckande.

Det här året har de en ny lärare i försvar mot svartkonster, Gyllenroy Lockman. Han är en mycket inbilsk man upptagen med sina egna påstådda prestationer och sin egen berömmelse. Hans insmickrande välvilja mot Harry ger honom en hel del problem. Till råga på allt tycks han ha överdrivit sina prestationer och kunskaper VÄLDIGT mycket. Harry fortsätter att träna och spela Quidditch men allt är inte bra på Hogwarths. Elever med mugglar föräldrar attakeras på skolan av någonting. Ryktet säger att hemligheternas kammare har öppnats igen och att Slytherins arvtagare finns på skolan. Dubledore anklagas för att inte kunna garantera elevernas säkerhet och hela Hogwarths framtid står på spel. Harry, Ron och Hermione har en misstanke om vem det är som kan vara Slytherins arvtagare och de bestämmer sig för att ta reda på allt de kan om hemligheternas kammare för att rädda Hogwarths.

Den här boken har jag i min bokhylla men den här gången lyssnade jag på den som ljudbok på norska. Det var mycket snäll norska inte alls svår att förstå en intressant detalj är att de i den norska översättningen även har översatt namnen. Hogwarths heter Galtvort och Dumbledore heter Humlesnurr bland annat. Jag är glad att man inte valde att göra så i den svenska översättningen. Det här är den Harry Potterbok jag tycker minst om, men den är okey.

Den här boken kan man köpa både på engelska och svenska från bokus eller adlibris.

Harry Potterböckerna i ordning: (om du klickar på en bok kommer du till det jag skrivit om den.)
Harry Potter och de vises sten
Harry Potter och hemligheternas kammare
Harry Potter och fången från Azkaban
Harry Potter och den flammande bägaren
Harry Potter och Fenixordern
Harry Potter och halvblodsprinsen
Harry Potter och dödsrelikerna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar