onsdag 5 december 2012

Farewell to the East End av Jennifer Worth

Det här är Jennifer Worths tredje och sista bok om tiden då hon var barnmorska i East End på 50-talet. De två tidigare heter "Barnmorskan i East End" och "Shadows of the Workhouse". Jag köpte den från Bokus, men den finns också på Adlibris.

Till skillnad från "Shadows of the Workhouse" som fokuserade på tre olika berättelser så återgår Jennifer här till samma sorts berättande som i "Barnmorskan i East End". Jennifer jobbar åt en anglikansk nunneorder som specialiserat sig på att vara barnmorskor. I klostret bor nunnorna, som jobbar som barnmorskor, samt ett antal unga kvinnor som är anställda som barnmorskor och inte på något sätt har avgivit några klosterlöften eller ens är kristna trots att de bor i klostret.

I den här boken får vi följa med både Jennifer och hennes kollegor ut i East End. Chummy förlöser under otroliga omständigheter en kvinna som inte ens visste att hon var gravid ute på ett skepp. Det är roligt att läsa om hur Chummy som är så blyg runt män till sin stora förvåning får en beundrare.

Klosternovisen Ruth (som inte var novis som barnmorska utan bara i klostret) blir utkallad på en nödutryckning till en kvinna som kommit från Irland samma dag. Hon bor i ett kalt rum utan värme och belysning och under dessa omständigheter förlöser Ruth trillingar.

Vi får höra om tvillingarna som delade på allt inklusive en man. Så blir den ena av dem gravid. Jennifer berättar även om TBCn som skördade så många liv under 1800 och 1900-talen. Vi får möta en familj som förlorar nästan alla sina barn i TBC. Dessutom berättar hon om de farliga aborter som desperata kvinnor ofta fick betala med sina liv för att få utförda.

Den senila gamla nunna Monica Joan råkar ut för de mest häpnadsväckande saker. Hon tar bland annat på egen hand två stora tunga stolar på buss och tåg till sin brorsdotter innan hon upptäcker taxibilar vilket medför vissa olägenheter för klostret...

Jag tyckte om den här boken som är den sista om Jennifer skrev om sina upplevelser i East End. Den slutar med att Jennifer lämnar East End och börjar arbeta på ett sjukhus igen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar