torsdag 23 augusti 2012

The Golden Road by L. M. Montgomery

Den här boken laddade jag ner gratis till min läsplatta från Gutenberg Project. Man kan även ladda ner den gratis som ljudbok från Librivox. Om man vill köpa den som bok finns den på adlibris: eller bokus.

Det här är fortsättningen på "The Story Girl" och det är en mer vemodig bok än föregångaren. Här får man känslan att barnen börjar inse att de är på väg att växa upp och lämna barndomens gyllene väg för alltid.

Den handlar om Dan, Felicity och Cecily och deras mamma och pappa. De bor på bondgården som har tillhört familjen King i generationer. Där bor även Beverly och Felix, kusiner till Dan, Felicity och Cecily, eftersom deras mamma är död och deras pappa är utomlands i affärer. Hos faster Olivia bor Sara Standley som kalas the story girl. Hon är också kusin till dem allihop. Hennes mamma, deras faster Felicity, är död och hennes pappa är konstnär och jobbar i Europa. De är alla vänner med Peter, som är dräng hos deras farbror Alec, och Sara Ray.

Beverly och the story girl får en idé om att starta en egen tidning för att ha något roligt att göra under vintern och genom lite list får de alla de andra med sig. Det blir början för "Our Magazine" som sedan kommer ut en gång i månaden. Där rapporteras bl a hur det går med de nyårslöften de avlade. En snabb sammanfattning är att det inte går något vidare utom för Felicity. Det måste dock tillstås att de har varit lite olika ambitiösa. Felicitys nyårslöfte är att tänka en vacker tanke varje dag. The story girl däremot lovar att inte vara avundsjuk och att hon ska lära sig laga mat.

De fortsätter att fundera på om Peg Bowan är en häxa. De är med om ett riktigt äventyr när de en kväll hamnar mitt i en snöstorm på väg hem från ett besök hos några släktingar. Det är en rejäl storm de vet snart inte åt vilket håll hemma är och hela tiden blir de kallare och kallare och snart kommer det att vara mörkt. Precis när de är på väg att förlora hoppet om att någonsin komma hem får de se ett ljus. De går dit och trots att det visar sig vara Peg Bowans hus så inser de att de inte har något annat val än att söka skydd där. Den natten blir en intressant upplevelse...

Faster Olivia gifter sig till allas stora förvåning. Det blir ett fint bröllop, men sedan flyttar faster Olivia. Det enda positiva med detta är att the story girl flyttar in hos dem. De leker och har flera äventyr tillsammans och med en vän som the story girl blir livet aldrig tråkigt. Hon har alltid en berättelse för varje tillfälle.

Men de vet att de närmar sig slutet på sin sorglösa barndom. De håller på att växa upp och förändringens vindar blåser.Det börjar med faster Olivias bröllop och sedan kommer förändring på förändring. Peters pappa kommer tillbaka. Peter hade inte alls sett fram emot det men han blir mycket glatt överraskad. Hans pappa är inte längre den man han var när han stack i från fru och barn för många år sedan.

Boken avslutas med att the story girls pappa kommer tillbaka och tar henne med sig. Dessutom får Beverly och Felix veta att deras pappa också är på väg tillbaka.

Jag tyckte om den här boken. Jag tycker bättre om Montgomerys böcker om Emily och Anne, men den här är också bra. Det är konstigt att den inte finns översatt till svenska.

Andra böcker av L. M. Montgomery
Anne på Grönkulla
Vår vän Anne
Drömmens uppfyllelse
Anne på egen hand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar