lördag 18 augusti 2012

Cassandras drøm av Janette Oke

Den här boken började med att en gammal kvinna sitter på verandan till sitt hus och tänker på de förändringar som är på väg. Vid 87 års ålder klarar hon inte längre att bo själv i sitt hus och hennes barn vill att hon ska flytta till stan så att de kan ta hand om henne. Sedan börjar hon tänka på allt hon varit med om i sitt liv.

Cassandra växte upp i en välbärgad familj i Montreal. Familjen bestod av pappa, som var läkare, mamma, Cassandra och hennes tre yngre bröder. Cassandras pappa var en respekterad läkare som engagerade sig i medicinstuderande. Han hjälpte dem i studierna och de hade ofta unga medicinstudenter hemma på middag. När Cassandra är 18 år blir hon förälskad i Samuel Smith och när han är färdig läkare gifter de sig. Till Cassandras förvåning vill Samuel flytta tillbaka till den lilla stad han kommer ifrån, Jaret. Jaret ligger långt väster ut i nybyggarland och där finns det ingen läkare. Cassandra går med på att följa med honom men hoppas samtidigt att Samuel snart ska ta sitt förnuft till fånga och inse att de har de bättre i Montreal, nog behövs det läkare där också.

Det blir inte lätt för Cassandra att vänja sig vid småstadslivet i den mer primitiva byn. Hon plågas av hemlängtan och irriterar sig på sina grannar och på Samuel som jobbar väldigt mycket. Hon känner sig ensam och har svårt att passa in. Det blir värre och värre tills det flyttar in en ny ung kvinna i byn. Virginia Foigt kommer från Arktiska Kanada där hennes man jobbat som pälsjägare för att få ihop pengar till det apotek han ska starta i Jaret. Cassandra dras till Virginia som trots att hon haft det svårt lyser av någon slags frid. De blir goda vänner och Cassandra får veta vad det är som gör Virginia till den hon är. Cassandra bestämmer sig för att ändra sin inställning till livet i Västen. Hon börjar växa upp lär sig trivas. Familjen växer med fem barn och senare barnbarn och slutar sedan där den började med att Cassandra är ensam kvar vid 87 års ålder och motvilligt ska flytta ifrån sitt hus.

Jag tycker om den här boken trots att det på sätt och vis inte händer så mycket i den. Cassandra är en ganska vanlig ung kvinna med ett ganska vanlig liv. Det är roligt att läsa om hur Cassandra växer och växer in i olika saker i olika tider av sitt liv.

Jag har köpt den här boken begagnad någon gång någonstans. Den är på norska. Jag tror inte att den finns på svenska men på engelska heter den "They Called Her Mrs. Doc" och finns att köpa som häftad bok på Adlibris eller Bokus eller som ebok här eller här.

Jag tycker att det är roligt att läsa på norska ibland. Det är inte särskilt svårt men det händer att jag får lov att ljuda ihop ord för att förstå dem och ibland stöter jag på ord som jag inte förstår, men det händer så sällan att det inte stör läsningen nämnvärt.

Böcker i serien Women of the West:
1. The Calling of Emily Evans
2. Julia's Last Hope
3. Roses for Mama
4. A Woman Named Damaris
5. They Called Her Mrs. Doc
6. The Measure of a Heart
7. A Bride for Donnigan
8. Heart of the Wilderness
9. Too Long a Stranger
10. The Bluebird and the Sparrow
11. A Gown of Spanish Lace
12. Drums of Change

Böckerna i serien Seasons of the Heart:
Once Upon a Summer
The Winds of Autumn
Winter is Not Forever
Spring's Gentle Promise

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar