lördag 18 oktober 2014

Lotta går till Sjöss av Merri Vik

Det här är den 28:de boken i serien om Lotta. Lotta blir inspirerad att lära sig segla när hennes bror Knatt gör en fiffig knop åt henne. För Lotta är det aldrig långt mellan tanke och handling och det hon gör drar hon med sig Giggi på så innan Giggi vet ordet av är hon och Lotta anmälda till en kurs i navigering. Lotta lyckas dessutom inspirera sin lärare, Lockige Fridolf, så att han också anmäler sig till samma kurs. Han får lära sig massor om navigering, men även pröva på ett äkta Lotta äventyr när de lyckas bli inlåsta i skolan. Det är tur att Lotta och Giggi har massor av erfarenhet av att bli in eller ut låsta. De tappar inte huvudet utan kommer på en plan för att kunna få hjälp.

Efter avslutad navigationskurs är både Giggi och Lotta mycket sugna på att få använda sig av sina nyfunna kunskaper. Tack vare Lottas pappas chef, farbror Fredrik, får de chansen att gå en seglarskola. Det blir en oförglömlig vecka även om Lotta råkar ramla i på sin första dagen precis som Svarten står där med en kamera. Lotta har verkligen en förmåga att hamna i tidningen...

Senare på lovet får Lotta och Paul för sig att spontant ta en tur med pensionatets båt som Lotta fått löfte om att låna. Tyvärr överrumplas de av en plötslig kastvind och lider skeppsbrott. De klarar sig i land på en liten ö där de tvingas spendera natten. De räddas dock därifrån så tidigt på morgonen att ingen hunnit bli orolig.

Dessutom vikarierar Lotta som lantbrevbärare och kommer upp med en teori om hur brevlådor hör ihop med husägaren. En lite psykologisk studie, som visar sig stämma ganska bra.

Den här boken har jag läst så många gånger under min uppväxt att jag faktiskt kommer ihåg den. Den är okey även om jag inte tycker lika mycket om den nu som jag gjorde då.

Lotta-böcker som jag läst i utgivningsordning:
1. Det är Lotta, förstås!
2. Ja, se Lotta!
3. Lotta är sig lik
4. Skärp dig, Lotta!
5. Lotta slår till
6. Fara på taket, Lotta!
7. Vilken skiva, Lotta!
8. Skriv upp det, Lotta!
9. Rena snurren, Lotta!
10. Se dig  för, Lotta!
11. Bra gissat, Lotta!
12. Platt fall, Lotta!
13. Rena mörkret, Lotta!
14. Hejda dig, Lotta!
15. Full fart, Lotta!
16. Arma Lotta!
17. Vilken fullträff, Lotta!
18. Håll masken, Lotta!
19. Lotta i topp
20. Var glad. Lotta!
21. Vilken vals, Lotta!
22. Festligt, Lotta!
23. Vilken tur, Lotta!
24. Alla tiders Lotta
25. Rena karusellen, Lotta!
26. Ge aldrig upp, Lotta!
27. Mitt i prick, Lotta!
28. Lotta går till sjöss
29. Det spökar, Lotta!
30. Lotta går till väders
31. Heja Lotta!
32. Toppen, Lotta!
33. Fyndigt, Lotta!
34. Full rulle, Lotta!
45. Det ordnar sig, Lotta

På Marikas bokdagbok kan du läsa mer om Lotta-böckerna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar