tisdag 28 oktober 2014

Inkräktarna (Broderband 2) av John Flanagan

Det här är den andra delen i serien Broderband. Det går bra att läsa den som fristående bok, men jag skulle ändå rekommendera att man börjar med den första delen i serien, De utstötta.

Efter att de mot alla odds lyckades vinna broderbandstävlingen och fått äran att under en natt vakta landets största skatt amoralen så hamnar de i största vanära när klenoden blir stulen under deras vakt. I stället för att stanna i Skandia i vanära bestämmer Hal och hans besättning för att jaga efter piraterna och ta tillbaka klenoden. Med sig får de den erfarne krigaren Thorn som var god vän med Hals pappa och den störste krigaren i mannaminne. De råkar ut för en långvarig storm och tvingas ta skydd på en liten ö i vad som visar sig bli en lång tid. De använder dock tiden väl och tränar under Thorns ledning, förbättrar båten och uppfinner och lär sig använda ett nytt vapen. När stormen äntligen bedarrat beger de sig återigen iväg på jakt efter piraten Zavac. Han har dock nya mål i sikte och har intagit en liten och rik handelsstad.
Hal och hans män råkar under sitt letande på en liten roddbåt med den unga kvinnan Lydia i. Hon tvingades fly från stade när Zavac och hans män intog den och hon slår sig samman med den unga besättningen för att driva bort piraterna. Till sin hjälp har de även ett gäng unga män som lyckades fly staden och nu befinner sig i ett träskområde samt ett skepp med erfarna skandier som skickats ut för att hitta Hal och hans besättning samt Zacac. Nu är det upp till Hal att komma på en bra plan och sedan ska de genomföra den. Även de bästa planer kan slå fel...

Jag tyckte mycket om den första boken i den här serien och jag gillar den här också, men inte lika mycket. Det jag gillar är att de verkligen måste samarbeta och lita på varandra. De arbetar verkligen som ett team och det är det som gör dem starka. Den här boken liknar böckerna i serien om Spjarens lärling mycket.

Jag lånade den här boken på engelska (The Invaders) från biblioteket. Man kan köpa den på engelska som ebok (bokus, cdon) eller häftad (bokus, cdon, adlibris) eller på svenska som inbunden (cdon, adlibris, bokus) eller ebok (adlibris, bokuscdon).

Serien om Broderband:
De utstötta
Inkräktarna
Jägarna
Slavarna
Skorpionberget

Böckerna i serien Spejarens lärling:
Gorlans ruiner
Det övergivna landet
Krigarkungens sal
Slaget om Skandia
Den hemsökta skogen
Macindaws fästning
Fången i Arrida
Clonmels kungar
Sårad i ödemarken
Kejsaren av Nihon-Ja
De glömda berättelserna
Den nya lärlingen

Spejarens lärling De första åren:
Tornerspelen i Gorlan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar