lördag 25 oktober 2014

Gulfen : En framtida krutdurk av Bitte Hammargren


I den här boken skriver journalisten Bitte Hammargren om GCC-länderna Saudiarabien, Qatar, Kuwait, Förenta Arabemiraten, Bahrain, Oman och Egypten.

Saudiarabien är det enda landet som har fått namn efter den styrande släkten. Huset Saud styr landet som är en monarki, men den fungerar inte på samma sätt som vår monarki där regentens äldsta barn ärver kronan och den nya regentens äldsta barn i sin tur. I Saudiarabien lyckades kung Ibn Saud ena landet, bland annat genom att gifta sig med döttrarna till besegrade klanledare. Detta innebar att han hade minst 22 fruar, dock aldrig mer än 4 i taget eftersom det är förbjudet inom islam, och ca 45 söner (prinsar) och ca 50 döttrar (prinsessor). Eftersom dessa söner i sin tur också haft flera fruar så har kungahuset nu 7000 prinsar i olika åldrar och lika många prinsessor. Det är kung Ibn Sauds söner som blivit regenter efter honom i tur och ordning har bröderna Saud, Faisal, Kahled, Fahd och Abdulla. Kronprinsen Salman, född 1936 är också son till Ibn Saud. Men dessa bröder blir allt äldre och när den siste av dem dör är det upplagt för stridigheter om vem som ska bli nästa regent.

Saudiarabien är ett mycket speciellt land som har både mycket konservativa traditioner och samtidigt är mycket modernt. Saudiarabiens medborgare betalar ingen skatt men åtnjuter ändå förmåner som subventionerad bensin, el, sjukvård, utbildning, mat lån och bostäder. Det har gjort att ett medborgarskap är ganska svåruppnåeligt eftersom det går helt på den manliga blodslinjen. Om en Saudiarabisk kvinna gifter sig med en utländsk man bli hennes barn inte saudiarabiska medborgare och en utländsk kvinna som gift sig med saudiarabisk man kan inte bli medborgare om hennes man motsätter sig detta. Eftersom man inte betalar skatt blir det svårare att kräva demokrati och andra rättigheter, men vad kommer att hända den dag då oljeintäkterna minskar och till och med upphör och man inte längre kan hålla sin växande befolkning nöjd genom olika förmåner?

Bahrain gick igenom omvälvande protester år 2011 dessa har dock inte lett till ett mer demokratiskt samhälle utan snarast tvärt om.

Kuwait är även det en monarki men kungahuset har inte lika stor makt som i Saudiarabien och det finns en viss form av symbolisk folklig representation. Kvinnor har här helt annan frihet än i grannlandet Saudiarabien och precis som i Saudiarabien åtnjuter medborgarna stora förmåner.

Qatar har runt 2 miljoner invånare, men endast ca 280 000 av dessa är qatariska medborgare. De övriga är migrantarbetare ofta från Asien. Arbetskraften består till 94% av utlänningar många av dem anställda på  slavliknande villkor.

Förenade Arabemiraten som helt enkelt består av olika regioner med ett stort mått av självstyre. Dessa regioner har inte lika mycket att säga till om inom federationen.

Det här var en mycket intressant och aktuell bok. Jag läste den  med stort intresse. Det stod dock inte om Jemen i den. Det saknade jag. Den ger en bra bild över hur regionen har utvecklats historiskt och över hur det ser ut idag. Den rekommenderas!

Andra böcker om samma region:
Jemen är bra! av Tanja Holm

Man kan köpa den här boken som ebok (bokus, adlibris, cdon) eller inbunden (cdon, bokus, adlibris).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar